Handen drogen na het wassen voorkomt de verspreiding van ziektekiemen. Een goede hygiëne is cruciaal om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Het wassen van je handen met zeep is niet voldoende, hiervoor dien je ook je handen te drogen. Dit vermindert het risico op kruisbesmetting.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn. Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief.
Papier is hygiënischer
En aangezien uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon zijn of haar handen maar 22 seconden onder de handdroger houdt, worden de handen dan dus niet helemaal droog waardoor bacteriën zich weer sneller kunnen verspreiden.
De beste manier
Het beste zijn de droge papieren doekjes, die je na gebruik meteen wegwerpt. Al zijn die niet meteen goed voor het milieu. De allerbeste oplossing: handdoeken voor eenmalig gebruik. Maar dat zie je natuurlijk niet in elk café of restaurant...
Droge handen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren, waarvan het koude winterweer en de lage luchtvochtigheid de belangrijkste zijn. De droge lucht binnen en buiten zorgen ervoor dat het water in de huid makkelijk verdampt. Dit merk je ook bij werken in airconditioning of na een lange vlucht.
'hands-in' handendrogers, werken zelfs zonder warme lucht en blazen de lucht op de handen met hoge druk door middel van zg. 'luchtmessen' waardoor het vocht letterlijk van de handen afgeblazen wordt. De natte handen worden tussen de luchtmessen ingehouden en langzaam naar buiten getrokken.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
"De rest van het lichaam heeft het helemaal niet nodig om zo vaak ingezeept te worden," zegt de dermatoloog C. Brandon Mitchell van George Washington University. Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Kenmerken van een drogehuid:
Een droge huid voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht zoals een droge hoofdhuid, een droge neus, maar daarnaast kun je ook last hebben van droge benen of armen. Een droge huid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Het is belangrijk om bacillen op afstand te houden, maar door onze handen teveel te wassen, kunnen de natuurlijke oliën van de handen verwijderd worden en droogt de huid uit. Onze handen geven de voorkeur aan lauwwarm water en een crèmezeep, om droogheid te helpen verminderen en de huid te hydrateren.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."