Pleister en ring waren even effectief als de pil. Vrouwen die pleisters gebruikten stopten eerder met anticonceptie dan vrouwen die de pil gebruikten. Ook stopten zij vaker door bijwerkingen. Pleistergebruiksters rapporteerden meer pijnlijke borsten, dysmenorroe, misselijkheid en braken dan pilgebruiksters.
Om zeker te zijn van een betrouwbare anticonceptie moet u de eerste keer beginnen op de eerste dag van de menstruatie. De pleister is dan meteen betrouwbaar. Kies hiervoor de eerste dag dat de menstruatie goed doorzet. Sommige vrouwen hebben namelijk daarvoor een aantal dagen last van licht bloedverlies ('spotting').
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Hierna plak je direct een nieuwe pleister op de huid. Je slaat de stopweek dus over, waardoor je niet ongesteld wordt. Daarna plak je weer elke week een nieuwe pleister. Je mag niet langer dan 6 weken elke week een pleister plakken.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.
De Evra pleister mag worden aangebracht op de bil, de buik, de buitenkant van een bovenarm of de bovenkant van de rug, maar niet op de borst, op rode of geïrriteerde huid of op snijwonden. De pleister moet stevig worden aangedrukt. Elke volgende pleister moet op een andere plaats op de huid worden geplakt.
Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de anticonceptiepleister heel klein is: van de duizend vrouwen die de hormoonpleister gebruiken, worden per jaar tussen de drie en zeventig vrouwen toch zwanger.
Na 24 uur mag u kort douchen (maximaal 10 minuten). Dep de wond droog.
Moet je een wond afdekken of niet? Als je een wond hebt opgelopen, is het verstandig om die goed te verzorgen met de juiste producten. Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf.
De pleister kost ongeveer € 34 voor 9 pleisters (= 3 maanden). Er is geen terugbetaling door de ziekteverzekering.
Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.
Ben je wel aangekomen nadat je aan de pil bent begonnen? Door het oestrogeen hormoon in de pil kan het zijn dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Het kan ook zijn dat je zwaarder bent geworden omdat je ouder bent geworden.
Je gewicht kan afnemen door te stoppen met de pil.
Vrouwen die een progestageen-type gebruikten (zoals injecties, hormonale spiraaltjes of pillen), zijn mogelijk een paar kilo aangekomen daardoor. Een voordeel van te stoppen met de pil, is dus dat de weegschaal enkele kilo's minder zal aanwijzen.
Er zijn meerdere soorten combinatiepillen. De minste bijwerkingen geven de zogenoemde 'tweede generatie combinatiepillen'; deze worden dan ook het meest voorgeschreven.
Welk effect hebben hormonen in anticonceptie op je gezondheid? Hormonen in anticonceptie kunnen je beschermen tegen een aantal ziekten:Eierstokkanker en baarmoederlichaam- of endometriumkanker komen minder vaak voor als je de pil gebruikt. Als je de pil gebruikt, heb je 50% minder kans dat je deze kanker krijgt.
aangezien de minipil geen oestrogeen bevat treedt gewichtstoename door de minipil alleen in zeldzame gevallen op; sommige vrouwen of personen met een baarmoeder vinden het prettig dat ze geen menstruatie hebben of dat deze vermindert wanneer ze de minipil gebruiken.
De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend. De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren.
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend.Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.
Warme dranken, pikant voedsel en alcohol kunnen opvliegers uitlokken en zijn niet geschikt tijdens de menopauze. Vermijd het zoveel mogelijk. Cafeïne vergroot de kans op slaapstoornissen en bij vermoeide mensen put het de bijnieren extra uit. Vermijden is ook hier weer de boodschap!