Veroordeelde werd aan het kruis genageld. De vorm van het kruis varieerde, maar het bestond meestal uit een tot 2,4 meter hoge paal – de stipes – die al op de plaats van de kruisiging was neergezet. Zodra de veroordeelde aankwam, werden zijn armen vastgespijkerd aan de dwarsbalk – patibulum – die hij zelf had gedragen.
zijn de legendarische namen van de twee misdadigers die samen met Jezus op de Schedelplaats in Jeruzalem gekruisigd werden (Luc. 23,32 en 39-43), de een rechts en de ander links van hem (Mat. 27,38).
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Het slachtoffer (meestal een crimineel) werd op een T-vormig kruis gehesen, waarna hij door een beul met speren werd gedood. Het lichaam hing nog enige tijd voordat het begraven mocht worden. Kruisigingen zijn tegenwoordig zeldzaam. Nergens ter wereld worden ze als officiële straf toegepast.
De Romeinen zagen de kruisiging als een weerzinwekkende kunstvorm, waarbij het doel was om het slachtoffer zoveel mogelijk pijn te laten lijden. De zorgvuldig gechoreografeerde executie kon soms wel vier dagen duren.
Tijdens zijn zes uren aan het kruis zou Jezus verschillende uitspraken hebben gedaan, die de kruiswoorden genoemd worden; de evangeliën spreken elkaar tegen welke precies. Om drie uur 's middags hoorden omstanders Jezus hard roepen (niet volgens Johannes, waarin hij gewoon sprak), waarna hij stierf.
Marcus en Matteüs
In Matteüs zijn de laatste woorden van Jezus: "Eli, Eli, lema sabachtani?", en in Marcus: "Eloï, Eloï, lema sabachtani?". Dit betekent Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?
Geeft het overblijfsel nog geheimen prijs? Volgens het bijbelverhaal zou het lichaam van Jezus Christus na de kruisiging op een marmeren steen gelegd zijn in een grot. Die graftombe, uitgehouwen in de rotsen, bevindt zich in de Heilige Grafkerk in het ommuurde deel van Jeruzalem (Israël).
Dit wordt het Pontius Pilatus-syndroom genoemd. In de geloofsbelijdenis van Nicea, het credo, dat nog dagelijks in katholieke missen wordt gebeden, komt de zin voor die over Jezus Christus zegt dat hij "geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven".
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.
Goede Vrijdag is de een-na-belangrijkste christelijke feestdag. Christenen herdenken dan dat Jezus werd gekruisigd.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
De mensen zeiden dat zij verantwoordelijk voor zijn dood zouden zijn. Pilatus gaf zijn soldaten de opdracht om Jezus te kruisigen.
Hij begon in het water te zakken en riep naar Jezus om hulp. De Heiland pakte de hand van Petrus beet. Hij vroeg Petrus waarom hij niet meer geloof had. Toen Jezus en Petrus bij de boot kwamen, hield de storm op.
Bij het kruis van Jezus stonden zijn moeder met haar zuster, Maria, de vrouw van Klopas, en Maria uit Magdala. Johannes lijkt dus te spreken van drie Maria's: Maria, de moeder van Jezus. Maria, de zuster van de moeder van Jezus (die dus ook Maria heette), de vrouw van Klopas.
Jeruzalem. Volgens de oudste traditie (verspreid in alle Oosterse christelijke kerken) is Maria gestorven of ontslapen (van het Latijnse "Dormitio" = het ontslapen) op de Sionberg in Jeruzalem en vervolgens begraven naast de hof van Getsemane, in het Kidrondal, aan de voet van de Olijfberg.
Als Jezus komt, zal Hij zijn koninkrijk op aarde vestigen.De kerk zal deel uitmaken van dat koninkrijk.Hij zal duizend jaar in vrede over alle mensen op aarde regeren. Toen Jezus Christus de eerste keer op aarde kwam, kwam Hij niet in heerlijkheid.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen.
Het eerste, tweede en zevende kruiswoord vinden we alleen in het Lukasevangelie; het derde, vijfde en zesde kruiswoord alleen in het Johannesevangelie. Het middelste komt in het Markus- en het Mattheüsevangelie voor.
Zie I.N.R.I. (film) voor de film van Robert Wiene. De letters INRI vormen de beginletters van het Latijnse opschrift op het kruis van Jezus volgens Johannes 19:19: Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum (Jezus van Nazareth (of: "de Nazarener"), koning der Joden).
Wat hij deed vanaf zijn 12e tot het allesbepalende moment dat hij op 30-jarige leeftijd gedoopt wordt door Johannes de Doper, staat niet in de Bijbel – en de bekendste apocriefe teksten vertellen hier ook weinig over.
Volgens de (rooms-katholieke) traditie moet Maria ergens tussen 36 en 50 n.Chr. zijn overleden in Jeruzalem of Efeze (in het Huis van de maagd Maria).
Het is goed mogelijk dat men zich niet aan het, in de Joodse wet voorgeschreven, maximum van 39 slagen hield, maar verder ging. Dat kan de verklaring vormen voor het feit dat Jezus al binnen een paar uur en niet, zoals bij kruisiging vaak gebeurde, pas na enkele dagen stierf.
Het verhaal staat tussen twee teksten die benadrukken hoe bijzonder Jezus al was als kind: 'Jezus groeide op.Hij werd sterk en wijs, en God was bij hem met zijn liefde' (Lucas 2:40) en 'Jezus groeide op, en hij werd steeds wijzer. God hield van hem, en de mensen ook' (Lucas 2:52).