De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht. Vervolgens mag de maximale pleisterdikte op de muren niet dikker zijn dan 25 mm en op de plafonds 15 mm.De dikte van de laag is ook afhankelijk van het type pleisters.
De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
Pleisterwerk kan worden aangebracht vanaf 1 mm dikte tot aan wel 5 cm. In een nieuwbouw woning zal de pleisterlaag maar een paar mm dik worden aangebracht, terwijl in een bestaande oudere woning snel al diktes worden bereikt van 1 cm, dit word dan ook vaak raapwerk genoemd.
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen. De eerste pleisterlaag kun je horizontaal opkammen met een gipskam voor de binding.
Toepassing. Je kunt Knauf Roodband toepassen in alle types ruimten en gebouwen, behalve in vochtige ruimtes. De hechtpleister leent zich uitstekend voor het stucen van binnenmuren en plafonds met een grove structuur die je mooi strak wilt maken.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Wanneer is stucwerk droog: De dikte van de stuclaag
Al dit water moet aan het oppervlak uit het stucwerk ontsnappen. Hoe dikker de stuclaag, hoe langer het drogen duurt. In sommige gevallen wordt er wel 30-40 mm stucwerk aangebracht. Bijvoorbeeld voor het haaks stukadoren van muren en het uitvlakken van plafonds.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
De hechting op beton verbeter je door de muur eerst ruw met kalkspecie te bepleisteren. Vóór het aanbrengen van het pleister bevestig je pleisterwerklatten loodrecht op de muur, waarlangs je het pleister gelijkmatig kunt afstrijken.
Verplaats uw meubels of dek ze goed af, verwijder stopcontacten, radiatoren of schilderijen van de muur, zodat de stucadoor overal goed bij kan met stucen. Ook de ondergrond heeft voorbereiding nodig. Verwijder behang of loszittende delen van de muur en vul gaten of andere beschadigingen op met gips of een vulmiddel.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Knauf MP75 is dankzij de machinale verwerking zeer geschikt voor het snel toepassen van pleistergips. Wanneer er veel gestuukt moet worden is MP75 dan ook een aanrader. Het gaat dan vooral om stuken op droge, steenachtige ondergronden waarbij deze goed zijn schoongemaakt en voorgestreken.
Stuc kiezen op basis van de ondergrond
Voor de ondergronden: beton, cellenbeton, gipsblokken en gipsplaten, kalkzandsteen, geverfd metselwerk, oud pleisterwerk, rode baksteen, sier- of spuitwerk. Voor ondergronden met een fijne structuur, bijvoorbeeld sierpleister en spachtelputz: Gyproc Stuc Pasta (gebruiksklaar)
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk. Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
Microcement en microbeton
Het stucwerk is daarnaast geschikt voor iedere ruimte, binnen en buiten. Omdat het stucwerk zo sterk is, is het tevens een populaire afwerking voor vloeren.
Dit is stucwerk waarin een structuur zichtbaar is. Deze structuur wordt gecreëerd door kleine korreltjes marmer of graniet. Het fijne aan een sierpleister is dat het meteen aan te brengen is in de kleur die u wilt. Bovendien kunt u zelf kiezen hoe fijn of grof u de structuur van het stucwerk wilt hebben.
Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips. Voor (voorzet)wanden is het interessanter met Gyproc® platen van 12,5 mm te werken. Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.