Beyond Burger maakt vegaburgers die smaken, voelen en eruit zien als vlees. Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te eten kan consument goedkoper uit zijn.
Meer dan de helft van ons assortiment is vegan.
Het is u vast niet ontgaan: de Vegetarische Slager (DVS) heeft een nieuwe eigenaar. Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van de producent van vleesvervangers, hebben hun bedrijf op 31 december 2018 verkocht aan Unilever.
De Vegetarische Slager maakt vegetarisch vleesch. Producten met dezelfde smaack en structuur als de dierlijke variant. Dat is waarom we liever niet spreken over vleesvervangers, maar over vleesopvolgers: het nieuwe vleesch.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Water, plantaardig eiwit(13%) (TARWE, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel(o.a. TARWE), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, MOSTERDZAAD, specerijenextract, HAVERVEZELS, gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma's, voedingszuur:citroenzuur, ...
Tot 2017 was hij getrouwd met Marianne Thieme, voormalig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Korteweg woont in Etten-Leur samen met zijn nieuwe partner en kinderen.
Hoera; De Vegetarische Slager is uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland door de Sustainable Brand Index! Dat betekent dat we door consumenten gezien worden als merk dat mensen helpt om duurzamer te leven én bewustzijn creëert op het gebied van dierenwelzijn.
Verder kun je dit vegetarische gehackt kruiden en bereiden zoals je dat ook bij écht (dierlijk) rauw gehakt doet. De kipstukjes zijn niet rauw en kunnen dus na het kort te verwarmen in de pan of oven al gegeten worden.
SOJA structuur(93%) (water, SOJA-EIWIT, zout), zonnebloemolie, natuurlijk aroma. Kan pinda's en noten bevatten.
Wat is het? Vegetarische kip zijn gepaneerde, vegetarische schnitzel-achtige lapjes nepvlees op basis van tarwegluten en soja (hoewel er in de Engelse ingrediëntenlijst geen soja wordt genoemd, in de andere talen wel).
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Het prijskaartje op het goedkope vlees in de supermarkt is onvolledig. Naast dierenleed brengt de productie van vlees allerlei maatschappelijke kosten met zich mee die deels in geld uit te drukken zijn maar niet in rekening gebracht worden.
Plantaardig eten kan duur zijn als je veelvuldig kiest voor dure producten, zoals sommige plantaardige kazen, maar plantaardig eten is in de basis niet duurder dan een dieet met dierlijke producten. Sterker nog, je kunt makkelijk goedkoper eten als je plantaardig eet, zonder dat je hoeft in te leveren aan smaak.
Een veganistisch Fryslân, is dat mogelijk? Jaap Korteweg is de oprichter van de Vegetarische Slager. Met de Vegetarische Slager heeft hij vleesvervangers op de kaart gezet. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf en worden de producten in meer dan 42 landen verkocht.
Hoogwaardig vleesch
We maken vegetarisch vleesch met dezelfde smaack en structuur als de dierlijke variant. Geen vleesvervangers, maar het nieuwe vleesch. Een ware ode aan vlees, waarbij alleen hardnekkige vooroordelen worden geslacht. Gemaakt door vleesliefhebbers, voor vleesliefhebbers.
Vegetarisch broodbeleg, zoals vega filet americain, smeerworst en kaas zijn volgens onderzoek van de Consumentenbond meestal gezonder dan het traditionele beleg. In het onderzoek werden maar liefst 33 soorten vegetarisch broodbeleg getest en vergeleken met de traditionele producten.
De vegetarische filet americain van de Vegetarische Slager scoort niet veel hoger en krijgt een 4. De winnaar is SMAECK met een 7,3. 1. Smaeck | €2,75 (150 gram) | Eindcijfer: 7,3 | De smaak is lekker en zoetig, het uiterlijk komt redelijk overeen met de 'echte filet americain', maar het is net iets te oranje.
In de consumentengids van deze maand is de vegetarische Crème Américain Naturel van het merk SMAECK verkozen tot het allerlekkerste broodbeleg in de categorie vegetarische filet américain, smeerworst en paté. Dit versproduct van SMAECK is door de Consumentenbond bekroond tot zowel 'Beste uit de test' als 'Beste koop'.
Bij vegetarisch eten gebruik je geen dierlijke producten zoals vlees, vis en gelatine in je voedingspatroon. Dus producten waarvoor dieren zijn gestorven om het maar even plat te zeggen. Bij veganistische voeding gebruik je helemaal geen dierlijke producten.
Maar daar hebben we het hier niet over. Met nep vlees bedoelen we vlees dat gemaakt is in een laboratorium door wetenschappers. Niet door varkens, koeien of kippen.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Jackfruit is een vrucht die veel wordt verbouwd in Azië. Je kunt de vrucht uit elkaar trekken en daardoor krijgt het de structuur van draadjesvlees of pulled pork. De smaak van jackfruit is heel erg neutraal. Dit maakt het een perfecte vleesvervanger; het neemt de smaak aan van de kruiden die je gebruikt.