Het Nederlands wordt in Wallonië, het zuidelijke gedeelte van België, gesproken door sommige inwoners van faciliteitengemeenten nabij de taalgrens. De Nederlandstaligen hier wonen in het Franstalige gewest Wallonië maar kunnen bij de gemeente en vaak ook in het dagelijks leven terecht in het Nederlands.
Het is de enige officiële taal in het Vlaams Gewest en, naast het Frans, de gelijkberechtigde officiële taal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Welke taal spreekt men in de Ardennen? De Ardenners in België en Frankrijk spreken Frans.Soms ook een dialect zoals Waals, Luiks of Waals-Lotharings. In België krijgen kinderen in Wallonië Nederlands op school.
Als het aan minister Désir ligt, wordt het dat ook in de rest van de deelstaat vanaf het schooljaar 2027-2028, schrijft Het Laatste Nieuws. Hoewel Nederlands in de grootste delen van Wallonië niet verplicht is, kunnen leerlingen er vaak wel voor kiezen.
Op gebied van streektalen bekleedt het Waals de voornaamste positie. Het wordt gesproken in de provincies Luik, Namen en Waals-Brabant, evenals Oost-Henegouwen, de Ardennen en in de botte de Givet (de Franse inham in de provincie Namen).
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en haar negentien gemeenten zijn officieel tweetalig. Zowel het Nederlands als het Frans hebben er de status van officiële taal. Alle officiële documenten, publieke aankondigingen, straatnamen en verkeersborden moeten dus in het Nederlands en in het Frans beschikbaar zijn.
De meeste mensen spreken in de Belgische Ardennen Frans.
Nederlands is de meest gesproken taal in België, daarna volgen het Frans en het Duits. Waals spreken ze in Wallonië (met varianten en dialecten). West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Limburgs, Gents… zijn voorbeelden van de vele Vlaamse dialecten.
De gebrekkige kennis van het Nederlands is een mogelijke reden waarom steeds minder Walen de weg vinden naar de Vlaamse arbeidsmarkt. Terwijl de personeelstekorten in Vlaanderen groot zijn, is het aantal Walen dat in Vlaanderen werkt in tien jaar met 20 procent teruggevallen.
Vlaamse kinderen leren Frans op school, maar voor Waalse kinderen is Nederlands niet verplicht. Dat verandert vanaf 2027. Ook al vinden veel Walen het Nederlands niet om aan te horen, ze kunnen het goed gebruiken.
Taal. De hoofdtaal in de Belgische Ardennen in Frans en in een klein gedeelte wordt er Duits gesproken.
In Gent ging Frans vroeger hand in hand met het Gents. Door de invoering van het Algemeen Beschaafd Nederlands is Gent haar Franstaligheid kwijtgespeeld. De Franse cultuur is begin van de jaren zeventig langzaam verdwenen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
België en Nederland hanteren dezelfde officiële spelling van het Nederlands. Daarom denk je misschien dat er geen grammaticale verschillen zijn, maar dat is wel degelijk het geval. Zo gebruiken Vlamingen voornaamwoorden anders dan Nederlanders.
In België spreken de inwoners Frans, Nederlands of Duits, afhankelijk van de regio waar ze wonen. De drie verschillende regio's heten gemeenschappen.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Minstens 24 miljoen, concluderen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent in een 266 pagina's tellend rapport. Onze taal wordt dan ook bij lange na niet met uitsterven bedreigd.
' Sommigen vinden de Vlamingen zelfs triomfantelijk zelfgenoegzaam, arrogant en intolerant (geworden), vooral tegenover Franstaligen. Maar daarnaast kent men de Vlamingen ook een aantal kwaliteiten toe: ernstig, hardwerkend, goed georganiseerd, efficiënt, dynamisch.
59% van de Vlamingen spreekt Frans en nog eens 53% spreekt Engels.
Maar Nederland heeft bijna 18 miljoen inwoners, dus buiten dit kleine landje moeten er ook andere mensen zijn die Nederlands spreken. Wie en waar zijn ze? Van 6,5 miljoen Belgen en 400.000 inwoners van Suriname is Nederlands de moedertaal.
Kort antwoord: Ja. Zowel in Nederland als in Vlaanderen spreken ze dezelfde taal: Nederlands. In België spreken ze drie talen: Frans, Nederlands en Duits. Vlaanderen is het noordelijke deel van België en men spreekt er Nederlands.
Mechelen (Frans: Malines) is een plaats in België. Het ligt in het Nederlandstalige gedeelte van het land, ook wel Vlaanderen genoemd.
Luik (in het Frans Liège en in het Duits Lüttich) is een Belgische provincie. De hoofdstad is Luik. Luik ligt in Wallonië, het zuidelijke deel van België. In Luik wordt veel Frans gesproken, maar ook wordt er in het oosten van de provincie Duits gesproken.
Het taalgebied Brussel-Hoofdstad is het enige tweetalige taalgebied in België. De officiële talen zijn het Nederlands en het Frans. Het Nederlands en het Frans staan in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad als bestuurstaal op volkomen gelijke voet.