Het middel Kijimea is een probioticum met een specifieke bacteriestam, namelijk B. bifidum MIMBb75. De producent van Kijimea beweert dat dit probioticum effectief is bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Medicijnen bij een prikkelbare darm
Bulkvormers (bijvoorbeeld psylliumvezels) kunnen alle patiënten met PDS proberen, dus ook bij diarree. Tegen diarree kunt u loperamide gebruiken. Buikpijn kan daar ook wat minder van worden. Bedenk dat loperamide ook flinke verstopping kan geven en daarmee weer veel klachten.
Probiotica zijn de enige supplementen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werkzaam kunnen zijn tegen PDS-klachten. Probiotica zijn levende goede bacteriën voor je darmen. Ze zitten in poeders, pillen, capsules of drankjes.
Het is wereldwijd de meest onderzochte stam met 1100 wetenschappelijke publicaties en 300 humane onderzoeken. Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
Stress, spanningen, opwinding, angst, somberheid, zorgen en ook enthousiasme kunnen zo typische PDS-klachten uitlokken of verergeren. Stress kan de klachten verergeren maar is niet de oorzaak van de klachten.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica.
Bijwerkingen probiotica
Probiotica hebben over het algemeen geen ongewenste bijwerkingen. Maar het gaat wel om levende micro-organismen die actief aan de slag gaan in de darmen. Daarom kunnen sommige mensen wat kramp ervaren als ze net begonnen zijn met het nemen van probiotica.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid. Wat doet Yakult in je lichaam? We vertellen hieronder meer over de gezondheidsvoordelen van Yakult.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Psylliumvezels kunnen milde maagdarmklachten geven (opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree); in dat geval de dosis verlagen. Het gebruik van psylliumvezels tijdens zwangerschap en lactatie is veilig. Een hoge inname van voedingsvezels is ongevaarlijk.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.
Neem probiotica het liefst in op een lege maag
Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd.
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking. Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Hoelang moet je het gebruiken? Een paar weken probiotica brengt de darmflora niet volledig in balans. Je kunt het daarom het beste een aantal maanden gebruiken. Als de diarree allang voorbij is, kan je darmflora namelijk nog steeds ontregeld zijn.
Om te profiteren van de eerste resultaten van de kuur, raadt men aan de probiotica minimaal twee maanden te gebruiken. Sommige onderzoekers hebben echter een positief effect gemeten na een kuur van een jaar. De probiotica worden bij voorkeur ingenomen bij het ontbijt of het diner.
1.1 Leefstijladviezen bij PDS
Een glas water, thee of ander drinken op de nuchtere maag brengt de darmen op gang; • Begin de dag vervolgens met een stevig ontbijt. Een ontbijt is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Een kop koffie of een bakje yoghurt is niet voldoende; • Sla geen maaltijd over.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.