Paardenvlees bevat ongeveer evenveel eiwit als rundvlees of varkensvlees. Het vetgehalte is echter flink lager. Er zitten geen grote verschillen in de hoeveelheid vitamines en mineralen in paardenvlees, rundvlees en varkensvlees. Wel bevat paardenvlees in vergelijking veel omega 3-vetzuren en heemijzer.
Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
Het is een gekookte worst, gerookt en vrij zout. Door het paardenvlees en het roken heeft de worst heeft een diepe donkere kleur. Een redelijk pittig worstje met een stuk meer karakter dan de standaard gekookte worst. Paardenvlees is erg mager, er zal dus ook wel wat vet varkensvlees door deze worst gaan.
3 tot 4 weken voor de paardenworst-producten en tot 4 dagen voor de verse biefstuk-producten. Ons vers afgesneden paardenvlees kunt u in de vriezer langer bewaren. Minimaal 3 maanden.
De Lokerse paardenworst is een streekproduct uit de Belgische stad Lokeren. Het gerecht bestaat uit worst van paardengehakt in een saus van tomatenpuree of gepelde tomaten, ajuin en selder, kruiden (laurier, peper en zout), boter of olie, mosterd en water.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Rood vlees is een benaming voor het spiervlees van zoogdieren, zoals runderen, varkens (onder andere wilde zwijnen), schapen, geiten en paarden. Rood vlees onderscheidt zich van wit vlees (het spiervlees van pluimvee en ander gevogelte) door een hogere concentratie myoglobine in spiervezels.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Paardenvlees bevat ongeveer evenveel eiwit als rundvlees of varkensvlees. Het vetgehalte is echter flink lager. Er zitten geen grote verschillen in de hoeveelheid vitamines en mineralen in paardenvlees, rundvlees en varkensvlees. Wel bevat paardenvlees in vergelijking veel omega 3-vetzuren en heemijzer.
'Paardenvlees heeft qua smaaktoon iets meer zoetheid, dus het is zoeter dan rundvlees, waar het vaak mee wordt vergeleken', vertelt TV-kok René Pluijm. 'Het is ook heel erg mals. De spiermassa is goed doorbloed, dus het is malser.
In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus. In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
•
Als je paardenvlees rauw gaat serveren, neem dan altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om besmetting met schadelijke bacteriën te voorkomen.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.