Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunt u op diverse punten inleveren: in de winkel of bij de online service waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt; in verschillende winkels of andere locaties met een inzamelpunt; bij de milieustraat van uw gemeente kunt u apparaten inleveren.
Elk kapot apparaat heeft nog waarde
Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!
Consumenten kunnen hun kapotte koelkasten en diepvriezers naar het recyclagepark brengen. De winkel waar ze een nieuw toestel kopen, is verplicht om hun oude toestel terug te nemen. Recupel bracht het kwaliteitslabel 'Hier recycleren we goed' op de markt voor de retail.
Kleine Elektrische Apparaten zijn alle elektr(on)ische apparaten in het huishouden met een stekker of op batterijen/accu die qua formaat kleiner zijn dan een inbouwoven. Kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat of bij de winkel waar je een nieuw apparaat hebt gekocht.
Wit- en bruingoed zijn nu ook bekend als huishoudelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Voorbeelden hiervan zijn een koelkast of wasmachine maar ook kleinere apparatuur zoals een föhn, koffiezetapparaat, telefoon of computer.
Deze week is de website www.watismijnlampwaard.nl gelanceerd. Het platform geeft consumenten informatie over wat zij het beste kunnen doen met gebruikte (kapotte) energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen.
Heeft u oude of kapotte elektrische apparaten zoals koelkasten of smartphones? Lever ze dan apart in bij de winkel waar u het apparaat gekocht heeft, een afvalbrengstation of stadsboerderij. Elektrische apparaten bevatten waardevolle grondstoffen zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen.
En wie betaalt dat? Alle Recupel-leden (producenten en invoerders) betalen per toestel dat ze op de markt brengen een milieubijdrage, de zogenaamde Recupel-bijdrage. Die zie je trouwens duidelijk vermeld op je kasticket als je een elektroapparaat koopt in de winkel.
De Recupelbijdrage is het bedrag dat wordt toegevoegd aan de prijs van een nieuw elektrisch en elektronisch apparaat. Met de inkomsten coördineert en organiseert Recupel de inzameling, sortering, verwerking en recyclage van afgedankte elektro-toestellen in België.
Het loont zeker de moeite om te kijken wat je oude smartphone nog waard is. Zelfs smartphones van 3 jaar oud, kunnen nog aardig wat opleveren. In november 2021 werd er: Tot €271 geboden voor een gebruikte Samsung Galaxy S10 (128 GB).
Uiteindelijk wil je vooral weten wat de oud ijzer prijs dan daadwerkelijk is van je elektronica en huishoudelijke apparaten. Hierbij kunnen we grofweg zeggen dat witgoed ongeveer €100 per 1000kg oplevert.
Oude gadgets die je niet meer gebruikt, kunnen nog wat geld of inruiltegoed opleveren. Gooi oude ongebruikte apparaten nooit weg in de prullenbak, want dat is slecht voor het milieu. Als oude elektronica niets meer waard is, doneer het dan, of gooi het op de juiste manier weg.
Naast supermarkten staan Wecycle-inleverbakken bij bouwmarkten, elektronicazaken, woonwinkels en tuincentra.
Denk hierbij aan oude machines, motoren, rioleringsbuizen, remschijven en kachels. Je komt dit ijzer vaak tegen bij bouw- en lasbedrijven. Het zal voornamelijk vrij komen bij de sloopt van gebouwen, bruggen en kranen. Denk hierbij aan o.a. betonijzer, ijzerpijpen en buizen.
Onder E-goed verstaan we afgedankte elektronische apparatuur of beter: alle apparaten met een batterij en/of stekker die in en om het huis gebruikt worden.
De Recupel-bijdrage is het bedrag dat toegevoegd wordt aan de prijs van een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat. Dat is bij wet verplicht.
U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is.
En wie zorgt voor de recyclage? De ophaling en recyclage van elektrische en elektronische toestellen en lampen wordt door de vzw Recupel georganiseerd. Recupel verzamelt dat afval in haar eigen containers, die ze in de containerparken van de intercommunales plaatst – de vzw betaalt daar een soort van huur voor.
Grote apparaten (koelkasten, wasmachines) kun je gratis mee laten nemen als je nieuwe apparaat wordt bezorgd. Lees meer op Welk afval waar - Apparaten. Bouwmateriaal en puin hoort niet bij het grofvuil. Lees waar je het kwijt kunt op Bouwmateriaal, sloopafval en puin.
Wat is grofvuil? Grofvuil is groot, huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past. Zoals banken, stoelen, kasten en strijkplanken.
Als je een nieuwe koelkast koopt, is de winkelier verplicht de oude in te nemen. De winkelier zorgt er dan voor dat de koelkast milieuvriendelijk wordt verwerkt. Een oude koelkast inleveren is gratis. Je hebt hier namelijk al voor betaald via de verwijderingsbijdrage.
IP65 Verlichting
Daarnaast is verlichting met deze IP waarde ook nog eens beter beschermd tegen water. Door de goede bescherming tegen zowel stof als vocht zie je dit type verlichting veel terug in bijvoorbeeld vochtige bedrijfshallen en magazijnen, maar ook in badkamers en keukens.
Dit type kenmerkt zich door platte, stalen armen die met een goudverf zijn afgewerkt. Elke arm is aan beide zijden bedekt met glazen stroken, vastgezet door glazen rozetten, die de buiging van de armen volgen. Aan de armen hangen de pegels. Het opgaande middendeel is opgebouwd uit een of meerdere siervazen.
IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche) IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)