Zeevogels drinken zeewater. Ja, dat moeten ze wel, want ze komen zelden aan land. Ook vogels die deels op zee en deels op land leven, kunnen zeewater drinken. De rotgans bijvoorbeeld, en meeuwen.
De zalm, zeeforel, steur en houting bijvoorbeeld. Zij leven in het zoute water, maar paren in zoet water. De paling en bot doen dit net andersom.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Dit heeft alles te maken met het "neusgat" op de snavel. Dit is de uitgang van een speciale zoutklier. Deze klier doet eigenlijk hetzelfde als onze nieren, maar kan veel hoger geconcentreerde zoutoplossingen uitscheiden. De meeuw kan dus zoveel zeewater drinken als hij wil.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en waterhergebruik. In regio's waar grond- water en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout om in de behoefte aan drinkwater te voorzien. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.
Zeewater verdampt onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen als zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Zeevogels drinken zeewater. Ja, dat moeten ze wel, want ze komen zelden aan land. Ook vogels die deels op zee en deels op land leven, kunnen zeewater drinken. De rotgans bijvoorbeeld, en meeuwen.
Simpel: het dier staat, anders dan de eend, fazant of houtdief, niet op de jachtlijst. Je mag er dus niet op jagen. En als er wel een meeuwenpasteitje op het menu stond, zou dat maar een klein hapje zijn. Want een meeuw lijkt behoorlijk groot, maar bestaat goeddeels uit veren.
Meeuwen (met name de grotere soorten) zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden.
Uit de kraan op Curaçao stroomt altijd veilig drinkwater. Dat is bijzonder want op dit tropische eiland zijn geen rivieren. Het kraanwater komt dan ook niet uit de grond of uit een rivier, maar uit de zee. In een waterfabriek maken ze van zout zeewater drinkwater.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Uit die modellen blijkt dat haaien (en roggen) in zout water minder goed blijven drijven. Wanneer een haai wil voorkomen dat hij zinkt, kan hij twee dingen doen. Hij kan zich actiever inzetten om hoogte te houden (maar het nadeel is dat dat veel energie kost). Of hij kan een grotere lever ontwikkelen.
Katten kunnen overleven op zeewater
Onze nieren hebben juist alleen maar méér water nodig om al dat zout te kunnen verwerken. De nieren van katten zijn echter zo efficiënt dat ze het zout zelf uit het water kunnen filteren en vervolgens het ongezouten water gebruiken om het lichaam te hydrateren.
Je kat kan zeewater drinken
Als jij ooit gestrand bent op een onbewoond eiland, dan is het sterk af te raden om zeewater te drinken. Jouw kat heeft dat probleem niet. De nieren van de populaire huisdieren zijn namelijk zo sterk dat ze al het zout uit het water filteren.
Het drinken van zoutwater of eten van veel zout kan tot een zoutvergiftiging leiden bij dieren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken.
Er komt algvorming en botulisme. Ook zit er te veel zout in brood, vogels kunnen het brood en het zout niet goed verteren en gaan vroegtijdig dood. Ze worden lui, brutaler, opdringerig en soms zelfs aanvallend, ook gaan ze met elkaar vechten.
„Het betreft een seksuele lokroep, zeg maar het meeuwen-equivalent van de grommende motor of de opgevoerde brommer.” Met hun stemgeluid proberen de dieren een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of verdedigen. Dat verklaart waarom de dieren vooral krijsen rond de broedperiode.
Ze kunnen niet zoals een koolmeesje tussen takjes en gebladerte laveren. Ze zouden hun vleugels kwetsen aan al dat klein gedoe. Meeuwen hebben ruimte nodig om te landen, en om te starten. Geen bomen dus.
Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. ? Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden.
De meeste tuinvogels gebruiken een of twee drinkmethoden. De meeste vogels drinken door een slokje te nemen uit een plas of drinkschaal en vervolgens hun kop naar achter te buigen. Duiven drinken door hun snavel in het water te steken en het water vervolgens als door een rietje op te zuigen.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.