Dé manier om hard geworden rubber van bijvoorbeeld ruiten weer zacht en bruikbaar te maken: stop ze in een (oude) kussensloop, daarna in de wasmachine, een overdosis wasverzachter erbij en wassen op 50 graden. Zodoende wordt dit rubber niet alleen schoon, maar ook weer soepel!
Rubber kun je ook weer zacht maken door het in te smeren met glycerine. Dat kun je gewoon bij de plaatselijke apotheek halen en is niet duur.
Smeer de rubbers bijvoorbeeld in met vaseline, talkpoeder of speciale rubber spray. Al deze middelen zorgen dat er geen vocht tussen je deurrubbers komt.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Leg het rubber op een bakplaat of een hittebestendig oppervlak, verwijder het met een tang en leg het in een handdoek om af te koelen terwijl je controleert op krimp. Droge hitte werkt goed voor het krimpen van nieuw rubbermateriaal dat moet krimpen, maar niet voor oud rubber.
Rubber kan namelijk eenvoudig in rechte stukken of in bepaalde vormen uitgezaagd worde door middel van een decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is makkelijk en handig in gebruik en maakt het zeer gemakkelijk om uw rubber op maat te zagen.
Het verdringt vocht en zorgt voor een uitstekende smering, beschermt en verlengt de levensduur van jouw gereedschap en apparatuur. Aangezien de spray op siliconenbasis is, is hij perfect voor gebruik op rubberen onderdelen zoals raamafdichtingen, slangen, buizen, leidingen en riemen.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Daar is siliconenvet (en aanverwante smeermiddelen) het enige juiste middel voor. Waarom: tast de rubber ringen niet aan, net als bij de duikers, maar heeft daarnaast een afdichtende werking.
Beschadigd rubber is niet te herstellen, je kunt de weekmaker er niet in terugstoppen, maar het proces is wel te vertragen met glycerine of vaseline.
Als je een rubber wilt smeren om het tijdens de installatie glad te maken, doe er dan een druppel afwasmiddel op. Het rubber zal dan glijden zonder worden aangetast. Wat vaseline betreft, het is een petroleumderivaat. Zoals hierboven vermeld, tasten koolwaterstoffen rubber aan.
Raamrubbers kunnen met de jaren droog en stug worden. Een simpele oplossing hiervoor is het insmeren van de rubbers met een onderhoudsmiddel, of een zuurvrije vaseline. Wanneer het gaat om rubber in de bouw of zware industrie heeft u al gauw een professionele oplossing nodig.
Neem de rubbers af met een sopje en een microvezeldoekje. Verwijder hierbij hardnekkig vuil met een Glorix Allesreiniger. Vermijd zuurhoudende producten – deze kunnen het rubber aantasten. Gebruik een oude tandenborstel of een wattenstaafje om vuil tussen en onder de randen te verwijderen.
Rubber zal op zich niet oplossen in geen enkel solvent, maar bepaalde solventen, zoals tolueen bijvoorbeeld, zullen ervoor zorgen dat het rubber opzwelt, wat zeker niet gewenst is. Je kan best verschillende solventen in deze volgorde proberen: warm water met eventueel detergent. methyl alcohol.
Een voordeel ten opzichte van een smeermiddel op basis van olie is dat siliconenspray geen (of veel minder) vuil aantrekt en minder erge vlekken achterlaat als je er per ongeluk mee knoeit. En de grap: Kijk hier eens: WD40 bevat ook twee bijzondere producten: Smeerspray met PTFE en Droogsmeerspray met PTFE.
Mocht je toch te maken hebben met vlekken of roest bij de scharnieren, dan is WD-40 aan te raden. Deze Multi-Use spray is geschikt voor de meeste oppervlakken en zal dus ook je kunststof tuinmeubelen beschermen en reinigen. Zelfs de meest hardnekkige vlekken ga je hiermee effectief te lijf.
Klemmen en elektrische verbindingen kan je behandelen met WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray zorgt ervoor dat stof en vocht verwijderd wordt.
Teflonspray: teflonspray heeft in principe dezelfde werking als siliconenspray. Het grote verschil met siliconenspray is echter dat teflonspray niet gemaakt wordt van olie of siliconen, maar van PTFE. Dit materiaal is vele malen hygiënischer en is daardoor HACCP-goedgekeurd.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Spray het verroeste oppervlak in met WD-40, spray genoeg zodat goed kan intrekken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Het product zal snel in het onderdeel kruipen en je helpen het onderdeel los te maken. WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming.
Ja, WD-40 is technisch gezien een olie. Het is inmiddels echter bekend als meest bekende smeermiddel ter wereld. Het is dus geen motorolie of olie waar je liever niet mee in aanraking komt.
Een fiets ketting smeren WD40 is niet verstandig! De vette eigenschappen van dit product hebben nadelige effecten op jouw fietsketting.
Naast het snijden van rubber is het ook mogelijk om rubber te bewerken door middel van spuitgieten, transfereren, persen, extruderen en stansen.