Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Verstoorde cyclus
Dat kun je op allerlei manieren merken. Sommige vrouwen ervaren hevigere menstruatiepijn, anderen verliezen meer bloed dan normaal en weer andere vrouwen zijn langer ongesteld. Bij enkele vrouwen blijft de menstruatie zelfs maanden achter elkaar helemaal weg.
Veel vrouwen hebben ervaring met een onregelmatige cyclus. Dat houdt in dat je cyclus de ene maand langer of korter duurt dan de andere maand. Het kan ook zijn dat je ineens een maand niet ongesteld wordt. Die onregelmatigheid is vervelend als je zwanger wilt worden.
Een andere belangrijke oorzaak van een hormonale disbalans is chronische stress. Bij chronische stress maakt je lichaam constant endorfine aan, net zolang tot je lichaam uitgeput is. Ook hierdoor raken je hormonen dus uiteindelijk uit balans en zal je verschillende klachten ondervinden.
Als de menstruatie wegblijft en u zwanger zou kunnen zijn, doe dan een zwangerschapstest. Als de menstruatie tijdens de vruchtbare leeftijd een tijdje uitblijft, betekent dat niet dat u niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen.
Stress. Als je een lange tijd stress ervaart door bijvoorbeeld heel hard en veel te werken, kan het zijn dat je lichaam minder hormonen aanmaakt die de eisprong stimuleren. Het gevolg is dat je menstruatie uitblijft.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Gewichtsverlies door stress
Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog. Hierdoor kan je meer calorieën verbranden. Je hebt geen eetlust.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Door een verstoring van de balans tussen hormonen kan de menstruatie onregelmatig worden of wegblijven. Progestageenhormonen worden in combinatie met een oestrogeenhormoon, zoals ethinylestradiol, gebruikt om een verstoorde cyclus te herstellen. Voorbeelden zijn lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.
Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken. Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen.
Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige vrouwen zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Chronische stress (een langdurige stressreactie) is een bedreiging voor de gezondheid, en ook voor het gewicht. Het leidt tot een voortdurend verhoogde vrijstelling van stresshormonen. Deze stresshormonen, en dan hoofdzakelijk cortisol, kunnen een rol spelen bij overgewicht.
Hoeveel kilo afvallen door stress? Hoeveel je precies kan afvallen door stress is niet te benoemen. Het hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een drukke week gehad en had je even geen honger, dan ben je misschien slechts een kilootje kwijt, wat je de week erna zonder nadenken weer aankomt.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Misschien vraag jij je af: Waarom is mijn menstruatiebloed zwart? Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen.
Er is geen bewijs dat het mogelijk is om je menstruatie sneller te laten komen, hoewel er verhalen gaan dat lichaamsbeweging, ontspanningsmethoden of zelfs een orgasme de menstruatie kunnen opwekken.