Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Een lekkende hartklep heeft tot gevolg dat het bloed terugstroomt en dat het hart meer kracht moet zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Een vernauwde of lekkende hartklep kan na verloop van tijd leiden tot een duurzaam verzwakte hartspier, ofwel hartfalen.
Symptomen van een lekkende hartklep zijn: Hartruis, te horen door de huisarts. Kortademigheid, vooral na inspanning of wanneer je net opstaat. Moeheid.
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Van de Nederlandse bevolking lijdt 1 à 2 procent van de mensen tussen de 26 en 84 jaar aan hartklepfalen, waarbij meestal sprake is van lekkende hartkleppen.
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.
Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten.
Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de borstkas wordt geopend.
Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van afwijkingen van de hartkleppen. De hartkleppen kunnen verkalken, waardoor deze hard en stug worden. Er kan dan zowel een vernauwing (stenose) als kleplekkage (insufficiëntie) ontstaan. Hartziekten die een vergroting of beschadiging van het hart veroorzaken.
Mogelijke complicaties zijn nabloedingen, koorts, ontsteking van de operatiewond en hartritmestoornissen. Meestal zijn deze problemen goed te behandelen. Ze treden vooral direct na de operatie op als je nog in het ziekenhuis lig. Dan kunnen artsen snel ingrijpen.
Iedere patiënt herstelt in eigen tempo. De meesten hebben wel een ½ tot 1 jaar voor het volledige herstel nodig. Uw borstkas en ribben herstellen in ongeveer 6 weken. Daarom mag u in deze periode bijvoorbeeld niet zwaar tillen, stofzuigen, wringen, tuinieren, zwemmen, timmeren, ramen zemen of de hond uitlaten.
In de meeste gevallen wordt een hartklep vervangen via een openhartoperatie. Dat betekent dat de chirurg uw borstkas en hart opent om de aangetaste klep te verwijderen. Vervolgens wordt de nieuwe kunstklep (klepprothese) op zijn plaats vastgenaaid.
Biologische kleppen gaan doorgaans niet zo lang mee als mechanische kleppen. Zij kunnen na verloop van tijd gaan scheuren en lekken. Biologische kleppen moeten na 10 tot 15 jaar worden vervangen,2 of vaker in het geval van jongere patiënten of kinderen die te groot worden voor hun klep.
Dit is meestal tussen de 2 en 6 uur na operatie. Vervolgens blijft u in ieder geval de rest van de dag en de nacht op de Intensive care. Ongeveer 70% van onze patiënten gaat de volgende dag naar de verpleegafdeling. Voor de andere 30% is het nog nodig om langer op de Intensive care of op de Medium care te zijn.
Jaarlijks krijgen zo'n 3.500 patiënten een nieuwe aortaklep. De NHR bekeek twee soorten operaties: een openhartoperatie waarbij het borstbeen wordt opengelegd en een waarbij de aortaklep wordt vervangen met een katheter via de lies.
Het aantal openhartoperaties ligt al jaren rond de 15.000 per jaar (hoofd- stuk 3).
Bovenaan de lijst van de ruim 900 beoordeelde praktiserende cardiologen die werkzaam zijn Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, staat dokter Menno Baars met de hoogste waardering van een 9.9 uit 10.
U kunt na de operatie klachten ervaren zoals spierpijn en een doof gevoel rond de wond, in uw rug of armen. Dit hoort bij het herstelproces. Deze klachten zouden geleidelijk moeten afnemen. Neem contact op met uw huisarts als de klachten aanhouden of erger worden na ontslag.