Een gemiddelde hond produceert ruim 125 kilo poep per jaar. Maar dan nog, die chipszak blijft 10, 15 jaar of langer "liggen" (uiteraard, meestal wordt deze uiteindelijk wel opgeruimd) terwijl een hondendrol met een dag of 10, 15, uit het straatbeeld verdwenen is.
Om hygiënische redenen horen honden- en kattenuitwerpselen niet in de GFT-bak of -zak. Je moet ze meegeven met het restafval. Composteren zou in principe de hoeveelheid afval die je viervoeter produceert aanzienlijk kunnen verminderen. Meer nog: met het gecomposteerde materiaal kan je de grond in je tuin verbeteren.
Een biologisch afbreekbaar poepzakje zou de indruk kunnen wekken dat de hondenpoep bij het GFT-afval thuishoort. Dat is echter niet het geval. Bij het composteren worden de vele bacteriën die in de uitwerpselen zitten niet gedood, waardoor de compost schadelijke effecten kan hebben op het milieu.
In hondenpoep kan een gevaarlijk beestje zitten; de Neospora-parasiet. Als koeien daarmee besmet raken, is de kans op een miskraam groot. Daarmee stopt ook de melkproductie. "Meestal laten we de koe dan afvoeren naar het slachthuis, want de parasiet blijft altijd in de koe", zegt Gerard Hegen.
Hondenpoep is bijzonder onhygiënisch. Hondenpoep bevat veel ziekteverwekkende parasieten en bacillen, zelfs in vergane vorm of droge vorm. Hondenpoep op straat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. De overlast van hondenpoep is een maatschappelijk probleem wat moeilijk aan te pakken is.
Tip. Alleen mest van kleine huisdieren mag je weggooien in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval. Honden- en kattenpoep mogen niet in de gft-bak en ook niet op de composthoop thuis, vanwege het risico van het overdragen van dierziektes via de compost.
Op bladzijde 12 wordt berekend dat een "gemiddelde" hond per dag 14,4 gram stikstof produceert (in de vorm van 0,7 liter urine en 0,3 Kg poep). De helft van deze stikstof heeft een vorm die beschikbaar is voor planten en leidt tot vermesting van een gebied. Dit komt dus neer op 7,2 gram stikstof per hond per dag.
Het volle zakje kan in een gemeente vuilnisbak of in een speciale hondenpoep container worden gedeponeerd en zo is de hondenpoep opgeruimd. Het makkelijkste is natuurlijk om de hond zijn behoefte te laten doen op de door de gemeente aangewezen plekken dan hoeft de hondeneigenaar de hondenpoep niet op te ruimen.
Natuurlijk gooi je de poep vervolgens in een hondenpoepbak. Is die niet in de buurt? Dan mag het zakje met uitwerpselen ook in de normale afvalbak of ondergrondse restcontainer.
Graaf ergens een plek uit in een vierkante vorm en maak deze met planken af zodat er randen ontstaan. Vul de plek met zand, grof grind en uiteindelijk een laagje met fijn grind. Het grind zorgt ervoor dat de urine makkelijk wegzakt. De drollen kun je makkelijk verwijderen van het hondentoilet.
Vandaar dat er geadviseerd wordt om de zakjes met hondenpoep bij het restafval te deponeren. Dit wordt verbrand in de speciale verbrandingsovens dat weer energie oplevert voor de huishoudens. Wil je de parasieten doden dan is het verbranden van het gevulde zakje een beter idee.
Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Etensresten mag je in een gft-container gooien. Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, vaste zuivelproducten, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij. Zelfs vlees- en visresten mogen bij het gft.
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
U moet altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. U kunt het zakje met hondenpoep weggooien in de vuilnisbakken die op straat staan of thuis weggooien. Uw hond moet overal aan de lijn, behalve in de losloopgebieden.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Wil je dat voorkomen? Gebruik dan een diervriendelijk afweermiddel. Je houdt dieren op afstand met een kant-en-klare afwerende spray, een afwerende gel of ultrasone toestellen. Zo'n spray of gel verspreidt een geur die dieren onaangenaam vinden.
Een huisdier is slecht voor het milieu. Dat blijkt uit een onderzoek van een aantal Zwitserse onderzoekers. Hierbij werd de uitstoot van CO2 van een huisdier vergeleken met een SUV rit. Een hond zou net zo slecht voor het milieu zijn als een rit van ruim 3.600 kilometer.
Hondenpoep tellen
Jaarlijks laten ze gemiddeld 11 kg stikstof per hectare vrij en 5 kg fosfaat per hectare. Dit is dezelfde hoeveelheid als dat van de landbouwsector, industrie en verkeer.
De berekening van de jaarlijkse effectieve stikstofproduktie is dan voor een gemiddelde hond aldus: dagelijkse stikstofproduktie x aantal dagen per jaar x effectiviteitsfactor, ofwel: 1 hond = 14,4 g N(tot)/dag x 365,25 dagen x 0,5 = 2,63 kg N(eff)/jaar.
De kleur van normale hondenpoep is (donker)bruin van kleur en heeft geen indringende geur, zoals bijvoorbeeld die van een kat. Daarnaast herken je een goede structuur wanneer je de drol gemakkelijk op kunt pakken, het is niet te zacht of te hard is en het niet uit elkaar valt.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Waarom luiers recyclen
Wanneer er geen recyclemogelijkheden zijn voor luiers, worden ze afgevoerd als restafval en dus verbrand in een afvalenergiecentrale. Hier komt CO2 bij vrij en gaan er belangrijke grondstoffen verloren, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.