De kooi moet minimaal twee zitstokken bevatten, liefst van variabele dikte. Kies bijvoorbeeld verse boomtakken. Zorg ervoor dat de stokken niet te dun zijn, de tenen mogen ongeveer twee derde van de omtrek van de stok omsluiten. Horizontale tralies zijn het beste zodat de parkieten kunnen klimmen.
Naast één (of meerdere) soortgenoten, hebben parkieten voldoende plaats en beweging nodig om zich thuis te voelen. Een grote kooi en regelmatig vrij vliegen zijn essentieel voor het houden van parkieten. Belangrijk is ook het verschonen van de kooi, het vervangen van strooisel en water, alsook het dagelijkse voeren.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk.
Parkieten slapen 10 tot 12 uur per dag, waarvan de meest tijd 's nachts. Overdag willen parkieten ook wel eens slapen. Ze leggen hun hoofdje in hun nek en trekken vaak 1 pootje in. Het intrekken van het pootje wil ook zeggen dat je parkietje op zijn gemak is.
Dit sociale kenmerk maakt de parkiet ook zo geschikt als huisdier. Grasparkieten zijn relatief makkelijk om te verzorgen. Het beste is om twee grasparkieten te nemen, zodat ze een maatje hebben en niet alleen zijn. Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Parkieten lopen vaker over de bodem van de kooi. Zorg in ieder geval altijd voor een goede en frisse bodembedekking, zoals bijvoorbeeld houtsnippers of schelpenzand.
Een vrolijke parkiet kletst er flink op los. Bij ultieme blijheid knikt hij 'ja' met zijn kopje van blijdschap. Als je parkiet fladdert, terwijl hij zijn stok beet houdt met zijn voetjes (zie foto hierboven), dan wil hij even wat energie kwijt raken. Soms wil je parkiet ook met rust worden gelaten.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Om stokrui eveneens te voorkomen, dient erop gelet te worden dat uw kanarie maximaal elf uur per dag aan licht wordt blootgesteld. Dit kunt u reguleren door gebruik te maken van een doek. Plaats deze over de kanariekooi heen, wanneer uw kanarie al lang genoeg is blootgesteld aan dag- of kunstlicht.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving.
hallo, Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts. Het kan zijn dat er wat irriteert in het oogje.
Een parkiet zal alles wat aan het dak van zijn kooi of volière hangt als schommel gebruiken. Een touw, hangspeelgoed of een simpele zitstok/schommel die met een haak aan de spijlen van het dak van de kooi kan worden gehangen zal voor veel actie en schommelplezier zorgen.