De dieren vormen een rijk van meercellige levende wezens die tot de eukaryoten behoren. Dieren zijn een zeer diverse groep levensvormen die zich voeden met organisch materiaal, zuurstof ademen, en zich in de regel geslachtelijk voortplanten.
Met de gratis te downloaden app ObsIdentify is het eenvoudig om dieren en planten te herkennen. Je maakt een foto van het betreffende insect/dier of plant en de app geeft binnen enkele seconden uitsluitsel om welke soort het gaat. De app herkent inmiddels al meer dan 22.000 soorten.
Insecten herkennen aan uiterlijk
Er zijn insecten die vliegen en er zijn insecten die kruipen. Kenmerkend voor insecten is dat ze allemaal zes poten hebben. Spinnen hebben er acht, dus die tellen niet mee.
Ze zijn met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste en meest soortenrijke groep onder de dieren en dan zijn er ook mogelijk enkele miljoenen soorten nog niet eens ontdekt. Het is niet vreemd dat je insecten dus overal tegenkomt, niet alleen op land maar ook in het (zoete) water.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Kamervlieg. Dit is de vlieg die je het meest in je huis zal aantreffen, omdat ze graag op warme plekken zitten. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen ze toch heel vervelend worden als ze constant om je hoofd vliegen of op je eten zitten.
Bekende insecten zijn bijvoorbeeld muggen, vlinders, bijen, mieren, kevers, torren en kakkerlakken. Ze zien er allemaal anders uit, maar toch hebben alle insecten een paar dingen hetzelfde. Elk insect heeft een lijfje van drie delen: een kop, een borststuk en een achterlijf.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.
Doorgaans zijn het bijen, wespen, hommels en mieren die steken uit zelfverdediging. De klachten zijn een gevolg van het gif dat via de angel in de huid wordt terechtkomt. Sommige insecten kunnen zowel bijten als steken (vlooien, luizen, muggen en dazen).
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Plantnet
De app kan je gewoon gratis downloaden via de Apple of Play Store.
Vaak worden ze aangetroffen in oude verlaten vogelnesten of in oude wespen- en hommelnesten die zich bevinden in de spouw of op andere “verborgen” plaatsen in gebouwen. Isolatiematerialen die voor een groot deel opgebouwd zijn uit materialen van dierlijke herkomst (bijvoorbeeld paardenhaar) kunnen een bron vormen.
Insecten bijten omdat ze bloed nodig hebben om te leven. De beten zelf zijn meestal niet pijnlijk, maar de jeuk na de beet veroorzaakt ongemak. Dat is vooral vervelend als u meerdere malen of herhaaldelijk gebeten wordt. Dat gebeurt vaak wanneer u bijtende insecten in huis heeft, vooral met vlooien of bedwantsen.
De eendagsvlieg is echter lang niet het enige beestje met zo'n bizarre levensloop. Ook de bronlibel en het vliegend hert leven maar een aantal weken tot maanden actief bovengronds. Hun larven blijven jarenlang in het water of onder de grond verstopt, soms wel vijf jaar.
Insecten hebben samengestelde ogen (facetogen) aan de zijkant van de kop. Soms zijn er daarnaast drie enkelvoudige ogen (bij- of puntogen) op het voorhoofd aanwezig.
De schadelijke ongewervelde dieren behoren tot de klassen van de duizendpoten, de mijten en de insecten. Voor de fruitteelt zijn de volgende schadelijke insecten van belang: Thripsen, bladluizen, wantsen, vlinders (bladrollers) en bepaalde soorten kevers.
Kortom: het zijn welkome bestuivers èn ze decimeren het luizenbestand. Dille, malva (kaasjeskruis), goudsbloemen, potentilla en duizendblad zijn enkele planten die zweefvliegen aantrekken.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Snuitkevers en planten
Zeker in de tuin kunnen snuitkevers flink wat schade aanrichten. Aangevreten planten, slecht groeiende planten, of planten die doodgaan, snuitkevers kunnen echt een probleem zijn. Snuitkevers zijn gek op wortels van planten.