Stop gordijnen nooit in de droger.Ze kunnen krimpen en gaan bovendien heel erg kreuken. Hang ze nat terug aan de rails, zodat ze zichzelf gladtrekken.
Hoe laat je de gordijnen drogen? De meest handige manier om gordijnen te laten drogen, is simpel maar effectief: laat ze na het wassen direct uithangen aan de rail of roede. De zwaartekracht doet zijn werk en haalt hiermee meteen de kreukels uit de stof.
Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden. Hang de gordijnen na het wassen nat op en laat ze gesloten drogen.
Let bij het gebruik van wasmiddel er op dat je niet te veel gebruikt. Eventueel kan je een wasmiddel voor fijne was gebruiken. Was gordijnen op een lage temperatuur en maximaal op 30 graden, tenzij op de verpakking staat aangegeven dat ze heter gewassen mogen worden.
Om ervoor te zorgen dat de vitrages niet snel vuil opnemen en lang hun vorm behouden, kun je het beste wat zout toevoegen bij de laatste spoeling. Laat ze niet te hoog centrifugeren op maximaal 800 toeren.
Gordijnen wassen doe je in de wasmachine; gebruik het wolwasprogramma op 30 graden en 40ml wasmiddel voor de fijne was. Hang de gordijnen nat terug aan de rails, dan is strijken niet nodig.
Was de gordijnen en vitrages het liefst op een fijnwasprogramma of wolwas-stand met wasmiddel speciaal voor de fijne was. Laat de gordijnen of vitrages niet lang centrifugeren en hang ze nat op. Zo is de kans op kreuken het kleinst. Als de gordijnen of vitrages toch gekreukeld blijven, moeten ze gestreken worden.
De meeste gordijnen (vitrages) zijn gemaakt van polyester en zijn dus machinewasbaar. Polyester krimpt in principe niet. Je hoeft ze zelfs niet te centrifugeren. Laat het water uitlekken en hang de gordijnen nog vochtig op.
Haal de gordijnen van de gordijnroede en leg ze op een strijkplank of op een handdoek op een tafel of bed. Strijk de gordijnen op de laagste stand om de kreukels eruit te halen. Ga langzaam met het strijkijzer over alle delen van de gordijnen totdat de kreukels verdwenen zijn.
Stoffen van synthetische vezels (bijv. polyester) zijn minder gevoelig voor krimp dan natuurlijke vezels (linnen, katoen). Maar de meeste gordijnstoffen krijgen wel een extra finish om het krimppercentage zo laag mogelijk te maken.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Was het gordijn in een warm sopje van 30 graden met fijn wasmiddel en spoel het daarna met schoon water uit. Plooi daarna het gordijn weer tot een pakket en druk dan het water eruit. Hang de gordijnen vochtig terug en laat ze in opgetrokken toestand drogen.
Het strijken van vitrages is vaak niet nodig wanneer je ze nat of in ieder geval flink vochtig ophangt. Stop je vitrages nooit in de droger!
Eens per jaar is prima. Omdat je het maar een keer per jaar hoeft te doen, kan het zinvol zijn om er een vast moment voor te kiezen. Bijvoorbeeld na de feestdagen of in het voorjaar tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo onthoudt je beter wanneer de gordijnen gewassen moeten worden.
Als er te heet wordt gestreken, dan gaat deze "finish" kapot en zullen de gordijnen alleen maar meer kreuken of zelfs krimpen. Strijk bij voorkeur op de achterkant van de gordijnstof. Let goed op de wasvoorschriften om te zien op welke temperatuur (of op hoeveel puntjes) je mag strijken.
De meeste fabrikanten houden tijdens het maken van stof de vezel onder spanning. Hierdoor krijgen ze uiteindelijk meer meters stof. De stof waar een gordijn van gemaakt wordt staat dus nog onder spanning. Zodra deze in aanraking komt met vloeistof ontspant de vezel weer.
Maak een sopje met lauw water en mild wasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Dep vervolgens met een goed uitgeknepen spons of zachte doek op de vlekken. Voorkom wrijven, aangezien dit de stof kan beschadigen.
Karnemelk: Karnemelk helpt ook om je gordijnen wit te maken. Om dit te doen, doe de gordijnen in een met water gevulde bak en voeg koude karnemelk toe, laat de gordijnen een nacht werken en doe de gordijnen de volgende dag in de wasmachine met een beetje wasmiddel.
Een tabletje Steradent (jawel, zo'n tabletje dat normaal wordt gebruikt om een kunstgebit mee te reinigen) bijvoorbeeld. Stop het tablet gewoon tussen het wasgoed. Ook een schepje soda doet wonderen: je witte was wordt weer extra wit – en vet en kalk verdwijnen meteen uit je wasmachine.
Zamarra: U kunt de vitrage met de plantenspuit vochtig maken en dan voorzichtig strijken, eventueel met een theedoek ertussen.
Vitrage wassen in de wasmachine doet u altijd op een rustig wasprogramma. Doe dit bijvoorbeeld op een wolwasprogramma of fijnwasprogramma. Zo komen er minder snel kreukels in. Was de vitrage bij voorkeur op een lage temperatuur, maximaal 30 graden..
Het is belangrijk om te vermelden dat je jouw vitrages niet te vaak moet wassen. Wij adviseren om dit 1 à 2 keer per jaar te doen. Het wassen van de vitrages verwijdert eventuele vlekken en/of onaangename geurtjes.
Inbetweens wassen is mogelijk en dit kun je zelf prima doen. Inbetween gordijnen wassen kan het beste op 30 graden. Gebruik bij gekleurde inbetweens geen wasmiddel voor witte was, zo voorkom je het verbleken van je gordijnen.