Wafelstof wordt geweven met twee soorten draden, een schering en inslag oftewel kettingdraden en breedtegaren. Door deze weefmethode wordt er meer vocht geabsorbeerd door wafelkatoen dan een gladde katoen stof. Vandaar dat deze stof uitermate geschikt is voor het maken van handdoeken.
De wafeldoek is een doek die op z'on manier is geweven zodat wafels ontstaan. De doek is een handdoek en GEEN theedoek. Ze is niet zo donzig, pluizig of pluche zoals een handdoek. Maar heeft wafels, die overigens zacht aanvoelen.
Wafelkatoen: wat is dat eigenlijk? Het woord wafelkatoen verraadt eigenlijk al twee dingen: van welk materiaal de stof gemaakt is, en op welke manier deze is geweven. Wafelstof is vervaardigd van 100% katoen dat is geweven in de specifieke wafelstructuur.
Na het wassen kun je de stof in de droger doen, de krimp is er dan wel uit. Mocht je na het maken de stof op hogere graden gaan wassen, dan kan de stof als nog meer gaan krimpen. Na het wassen strijk je de stof even goed uit, en dan fijn aan de slag er mee !
Wafelstof heeft iets heel kenmerkends: het is geweven in wafelbinding. De structuur doet denken aan kleine wafeltjes. Wafelstof zie je veel terug in de baby uitzet. Boxkleedjes, omslagdoeken, dekentjes, spuugdoekjes, babynestjes, hoezen en vele andere babyaccessoires.
Natuurlijk is wafeldoek niet alleen geschikt voor babyspullen! Ook voor jezelf is het een heerlijk weefsel om te gebruiken. De wafel badjas, de we ook kennen als sauna badjas is gemaakt van wafelkatoen. Die maak je dus nu zelf!
Een mooie dikke poedergroene katoen wafel stof en wordt voller na een keer gewassen te zijn. Samenstelling: 100 % katoen- krimp percentage van 5%.
BWafeldoek kent diverse benamingen, zo staat deze stof ook wel bekend als wafelstof, wafelkatoen en pique.
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
Tijdens het knippen/snijden van de tricots, het belangrijk is dat de gehele stof rust op de tafel, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Single tricots altijd 'krullen' (naar de rechtse kant) als je het patroon hebt uitgeknipt. Dit is eenvoudig te verminderen door de randen te strijken met stijfselspray.
Een babydeken is te koop in katoen, wol en synthetisch materiaal. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt van welk materiaal je dekentje is gemaakt, zolang het bedje maar kort en strak wordt opgemaakt.
Waarom was je stof voordat je er een kledingstuk van knipt en naait? Voorwassen doe je voornamelijk om de eerste krimp eruit te halen. Veel stoffen hebben namelijk de jammerlijke neiging een beetje te krimpen tijdens hun eerste wasje.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Tricot uni: wassen 30 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, droger Nee, strijken max. 110 graden.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Schuin van draad
De diagonale richting die zich in een hoek van 45º met de zelfkant bevindt, wordt ook wel de 'bias' genoemd. Knippen op de bias zorgt voor veel rek en elasticiteit en geeft een spectaculaire drapering aan kleding. Zoals bijvoorbeeld de typische uitlopende rokken uit de jaren vijftig.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
De was krimpt onder andere door je kleding te warm te wassen. Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger.
Als je een stof met een regelmatige print hebt is recht knippen redelijk eenvoudig; je kiest dan een herkenbaar onderdeel van de print uit, en knipt daar telkens precies doorheen.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Ons advies. Gebruik geen dekbedje voordat je kind 2 jaar oud is. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft.