Let bij sms'jes vooral op de linkjes waar je op moet klikken. Bevat het linkje niet het echte webadres van een bedrijf of de organisatie, klik dan niet zomaar. Een valse of nagemaakte website herken je aan het nep-webadres (ook wel nep-url) in de sms.In een sms'je staat altijd de volledige url.
Het doel is om jou toegang te laten geven tot jouw telefoon door het installeren van een app. Als de criminelen toegang hebben tot de data op je telefoon, kunnen ze hiermee bijvoorbeeld als jou inloggen op websites of apps. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld je bankrekening leegtrekken.
Eens dat gebeurt, gaat de oplichter vliegensvlug te werk om je bankrekening te plunderen. Een derde vorm van phishing gebeurt via sms. In de sms krijgt u bv. de raad om uw gegevens te updaten via de link in het document. De sms'en komen meestal toe op een smartphone die verbinding met het internet kan maken.
Verander zo snel mogelijk je wachtwoorden. Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken.
Sms-aanvallen en mobiele malwaredreigingen
Sms-aanvallen omvatten het maken en distribueren van malware die gericht is op mobiele apparaten. Deze trojans zijn op hun beurt ontworpen om ongeautoriseerd te bellen of berichten te sturen zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Spam-sms'jes komen meestal niet van een andere telefoon. Ze zijn in de meeste gevallen afkomstig van een computer en worden naar je telefoon gestuurd via een e-mailadres of een instant messaging-account. Deze onlineberichten zijn goedkoop en makkelijk te versturen door oplichters.
Scammen is een vorm van oplichterij. Hierbij probeert iemand je op basis van leugens zo ver te krijgen om een bedrag naar hem/haar over te maken. Als er een scammer op Direct Wonen actief is, herken je dit vaak hieraan: Allereerst zegt de aanbieder altijd dat hij of zij in het buitenland zit.
Daarop klikken opent een webpagina waarvandaan een app moet worden gedownload om het pakket te kunnen volgen. Die pagina ziet eruit alsof hij echt van DHL of UPS is. Maar installeer je de app, dan kunnen criminelen meekijken met ingevoerde wachtwoorden en geld wegsluizen door met apps voor bankieren mee te kijken.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Op uw mobiele telefoon kunt u valse sms-berichten van oplichters ontvangen. Dat wordt ook wel smishing genoemd, phishing via sms. De afzender van het sms-bericht lijkt uw bank te zijn, of een ander vertrouwd bedrijf of instelling.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Wist je dat je verdachte sms-berichten ("smishing") kan melden door een screenshot [*] te sturen naar verdacht@safeonweb.be? En dat werkt zelfs als je geen tekst erbij zet! Met onze technologie is het mogelijk links in afbeeldingen te detecteren en dan verdachte webpagina's te laten blokkeren.
Op een link geklikt? Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Dit is een vorm van oplichting waar men hartverscheurende berichten over natuurrampen, ernstig zieke kinderen of andere ontvangt waarbij gevraagd wordt een gulle bijdrage te doneren aan een onbekende organisatie. Oplichters maken hierbij gebruik van het medeleven van mensen en spelen vaak in op de actualiteit.
Ga naar de Berichten-app van je telefoon en kies het bericht van het nummer dat je wilt blokkeren. Tik nu op de drie-puntjes knop. Kies nu Nummer blokkeren en tik op OK.
Open de Berichten-app op je smartphone en kies een gesprek; Druk op een berichtje en houd eventjes ingedrukt totdat 'ie wordt geselecteerd; Tik op de andere sms'jes in het gesprek die je wil verwijderen; Je gooit de berichten weg door op het prullenbakje rechtsboven te tikken.
Via sms stuurt u een tekstbericht naar iemand van wie u het telefoonnummer hebt. Dit staat in de contactenlijst of u typt het 06-nummer van de ontvanger. Sms'jes worden verzonden en ontvangen via het netwerk van de providers. De sms-kosten hangen af van uw abonnement; meestal worden sms'jes binnen de bundel verrekend.
Apple iMessage
iMessage versleutelt alleen berichten tussen iPhone-gebruikers. Op andere apparaten functioneert het als een gewone niet-versleutelde berichten-app.