128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker.256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan
Je downloadt de nieuwste apps en games zonder dat je je zorgen hoeft te maken of er nog wel ruimte is. Je hebt voldoende opslagruimte om foto's, video's en muziek op te slaan. Je hoeft dus niet per se gebruik te maken van cloud opslag.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
In de instellingen van je telefoon kun je bij 'opslag' meestal direct zien hoeveel je van je totale opslaggeheugen in gebruik hebt. Per categorie of applicatie zie je dan hoeveel geheugen (MB of GB) wordt gebruikt. Je kunt ook een speciale app installeren om je opslagverbruik te controleren.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.
Hier is je opslagcapaciteit op je iPhone te vinden: Ga naar Instellingen. Tik nu op Algemeen. Navigeer naar iPhone-opslag (of iPad-opslag) Bij IOS 10 of eerder heet dit: “Opslag en iCloud-gebruik” en dan “Beheer opslag” bij “Opslag”
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Hoeveel RAM heb ik nodig
Met een hoeveelheid van 2 GB RAM zit je goed op elk besturingssysteem, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 3 GB werkgeheugen of meer.
1 GB is 1024 MB. Een voorbeeld: Een camera met een beeldsensor van 12 megapixels, maakt foto's die gemiddeld 3,6 MB groot zijn. Op een SD-kaart van 1 GB kun je dan zo'n 284 foto's opslaan.
De opslagcapaciteit
Wil je af en toe office documenten, smartphone foto's en back-ups bewaren? Dan heb je vaak genoeg aan een externe HDD met 1 tot 4 TB opslagruimte. Wil je grote bestanden zoals Full HD video's, hoge resolutie foto's en games opslaan? Kies dan een externe HDD van 5 TB.
256 GB Interne SSD's
Met een SSD van 256 GB heb je genoeg ruimte om je belangrijke Excel, Word en Powerpoint documenten op te slaan. Een interne SSD heeft in tegenstelling tot een interne harde schijf geen bewegende onderdelen maar van flashgeheugen.
Wanneer je veel media opslaat zoals muziek, foto's en video's – of gebruik maakt van veel software programma's of een grote game bibliotheek hebt – is het aan te raden om een harde schijf aan te schaffen met 1 of 2 TB, maar dit hangt uiteraard volledig af van het aantal bestanden dat je in bezit hebt.
Op Apple iPad met 128 GB heb je genoeg ruimte om ruim 30.000 foto's op te slaan of 1280 minuten film. Probeer jij het liefst de nieuwste apps uit en ben je niet zo van het opruimen? Dan is 128 GB meer dan genoeg voor jou.
Veel laptops voor studie en dagelijks gebruik zijn een stuk goedkoper. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je bij laptops tussen de 400 en 600 euro. Daarom hieronder een selectie van de beste laptops die je op dit moment verkrijgbaar zijn met een prijs onder de 600, 500, en 400 euro.
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In 2017 verbruikte de gemiddelde Nederlander met zijn telefoon nog 1 GB per maand en in 2018 werd er maandelijks 2 GB mobiel internet verbruikt. Het totaal aantal verbruikte gigabytes in 2018 staat op 537 miljoen.