Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken. Woonkamer en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. In de huidige woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Aarding van verlichting
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
U kunt er van uit gaan dat als de pen in een normale grondsoort geslagen moet worden dit rond de 125 tot aan 170 euro kan gaan gaan kosten. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd inclusief het materiaal dat wordt verbruikt zoals de koperen pen, koppelstukken, het draad en het installeren in de meterkast.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Vaste Beantwoorder. Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken. Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast.
Zorg ervoor dat er een geaard stopcontact is waar je de koelkast op aan kunt sluiten. Het stopcontact mag niet te ver weg van de koelkast staan want het wordt afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken. Zet de koelkast wanneer je hem aansluit nog niet direct aan; een nieuwe koelkast moet altijd eerst rusten.
Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte. Op deze manier hoef je niet te bukken en kan je in één oogopslag de inhoud van de koelkast bekijken. Wanneer je beschikt over een koel-vriescombinatie, dan is het aan te raden om het vriesgedeelte onder de koelkast te plaatsen.
Tegenwoordig worden alle nieuwe stopcontacten geaard. Het voordeel hiervan is dat als er kortsluiting ontstaat, het betreffende apparaat niet onder spanning komt te staan. De spanning wordt dan op een correcte wijze weggevoerd, waardoor er geen risico op elektrocutie bestaat.
De risico's zijn beperkt zolang de aanraakgevoelige delen niet geleidend zijn. Apparaten kunnen wel eens storingen vertonen als ze op een wcd zonder randaarde worden aangesloten maar in de praktijk valt dit vaak mee. De groepenkast is inderdaad aan vervanging toe.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Het beste kun je kijken naar het bouwjaar van je huis. Sinds midden jaren '70 is een aardpen namelijk verplicht. Is je huis ouder, dan zou hij er nog niet kunnen zitten. In veel huizen is hij dus aanwezig maar in oudere jaren 30 woningen je kans dat dit nog niet het geval is.
Hoe weet ik of mijn huis goed is geaard? Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is, hij/zij kan dit doormeten. U kunt wel zelf testen of de aardlekschakelaar goed functioneert door de testknop in te drukken, waarmee de electrische installatie moet worden uitgeschakeld.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Als je hoort dat jouw stopcontact een ploppend of krakend geluid maakt, onderneem dan onmiddellijk actie door de stroom naar het betreffende stopcontact op de printplaat uit te schakelen en een gekwalificeerde elektricien te bellen om het stopcontact te komen inspecteren.
Of u nu LED-verlichting moet aarden of niet, hangt dus enkel af op welke spanning uw LED-lamp dient aangesloten te worden: Een LED-lamp die werkt met een armatuur op 230 V dient wel aangeloten aan de aardingsgeleider. Een LED-lamp die werkt met een armatuur op 12 V dient niet aangeloten aan de aardingsgeleider."
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom)
Een blauw stroomdraad noemt men ook wel de nuldraad. Een andere benaming voor de stroomdraad is mindraad. Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning.