Werknemers van distributie-centra staken omdat ze meer loon willen.Ze vinden dat ze te zwaar werk moeten doen, voor te weinig geld. Een distributie-centrum is een enorme verzamelplek van spullen. Een grote hal waar heel veel soorten boodschappen bij elkaar staan.
De distributiemedewerkers waren sinds vorige week zondag aan het staken. Medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn staken omdat ze hogere lonen willen om de hoge inflatie te compenseren. De supermarkt zou volgens bonden veel te weinig loonsverhoging bieden.
Oorzaak: een lage uitleverbetrouwbaarheid. Het magazijn heeft voldoende voorraad en ook de aanvraagkwaliteit zou de afgelopen dagen geen probleem moeten zijn, we weten immers sinds vrijdag van het probleem af. Echter, er is niet genoeg capaciteit om alle producten uit het magazijn aan te leveren.
Waarom staken distributiemedewerkers? Bij alle zes distributiecentra van Albert Heijn wordt komende dagen gestaakt voor hogere lonen. De vakbonden gaven de supermarktketen tot zondagmiddag 17.00 uur de tijd om met een goed voorstel voor loonsverhogingen te komen.
In Nederland zijn supermarkten relatief klein in vergelijking met superstores of hypermarkten in andere landen. Een reden hiervoor is de regelgeving. In de meeste gemeenteverordeningen wordt de verkoop van voedsel alleen toegestaan binnen de bebouwde kom.
Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland met een marktaandeel van 37% in 2022. Het bedrijf is opgericht in 1887. De zaak onder dit merk is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Nederland met tevens vestigingen in België.
Hypermarkt: zelfbedieningswarenhuis van grotere afmetingen dan een supermarkt (ten minste 2.500 m2) en waarvan een derde van de oppervlakte voor levensmiddelen is gereserveerd; Warenhuis: grote winkel waar zeer veel verschillende artikelen worden verkocht.
Dat komt door de distributiecentra die de bevoorrading in deze regio's voor hun rekening nemen, in Zwolle en Pijnacker, waar de impact van de stakingen het sterkst lijkt. Maar ook in de distributiecentra in Zaandam, Geldermalsen en Tilburg wordt gestaakt.
Je staakt als werknemer meestal voor een beter loon, betere arbeidsvoorwaarden of omdat de cao-onderhandelingen stuk zijn gelopen. Of voor een goed en eerlijk sociaal plan bij een reorganisatie.
Staken is grondrecht
Dit recht is verankerd in het Europees Sociaal Handvest, evenals andere sociale grondrechten zoals het recht op veilige arbeidsomstandigheden en het recht op redelijke arbeidstijden. Het recht op collectieve actie is een uitvloeisel van het recht op collectief onderhandelen.
Zo is Walmart de grootste supermarktketen ter wereld en heeft het 2,3 miljoen werknemers in dienst. Walmart is niet actief in Nederland, maar had hier om fiscale redenen tot vorig jaar wel een brievenbusfirma. Walmart werd in 1962 opgericht door Sam Walton. De eerste winkel werd geopend in Rogers, Arkansas.
Onder de naam 'Kijkgrijp' opent Kat in 1948 de eerste volledige zelfbedieningswinkel in Nederland. De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland.
Dat betekent dat 1,4 procent van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met bijna 14 procent afgenomen ten opzichte van 2020. Met name brood, banket en groenten en fruit werden verspild. Vers vlees en verse vis bleven zelden in het schap liggen.
Albert Heijn en vakbonden CNV en FNV gaan op korte termijn weer met elkaar om de tafel om te praten over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. Dat betekent dat de stakingen bij de distributiebedrijven voorlopig zijn opgeschort.
1973 Oprichting Ahold NV
Albert Heijn is vanaf nu onderdeel van het Ahold-concern.
50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Kijk op onze wereldkaart om inzicht te krijgen in de 1200 productielocaties van onze huismerkproducten. We vinden het belangrijk om onze boeren, telers en andere leveranciers persoonlijk te kennen.
Werkgevers kunnen een staking niet zomaar verbieden. Wel kunnen ze naar de rechter om een staking onrechtmatig te laten verklaren. In de praktijk komt het niet vaak voor dat een rechter een staking verbiedt. Als het toch gebeurt, leeft CNV de uitspraak van de rechter na.
Na de staking betaalt de werkgever het loon door voor medewerkers die weer bereid zijn om het werk te verrichten en voor zieke medewerkers (4.1.3.). Een medewerker ontvangt mogelijk inkomsten uit een stakingskas van de werknemersvereniging.
Je kan staken voor een dag, voor een halve dag en voor een uur. Je kan zelf beslissen wat jou best uitkomt.
Tegenwoordig mag iedereen in Nederland staken, vertelt Kösters. "Dat is op Europees niveau geregeld." Maar een rechter mag de staking wel verbieden. "Dit gebeurt als de staking niet op tijd is aangekondigd, er nog andere onderhandeltactieken over zijn of wanneer de gevolgen groter zijn dan het doel van de staking."
Met de 10% loonsverhoging in april 2023 zijn we weer gelijk met de inflatie. Vanaf januari 2024 is dat voordeel weer weg. Met een loonsverhoging van 5% in 2024 redden we het precies om de inflatie van 2024 te corrigeren. Dan ga je niet op vooruit en niet op achteruit.
De supermarktmedewerkers krijgen er 10% salaris bij, net als eerder de mensen in de distributiecentra van Albert Heijn. Dat staat in het eindbod dat werkgeversorganisaties VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen) en Vakcentrum vanmorgen hebben neergelegd bij de FNV.
“Dag meneer en mevrouw”, riepen ze verbaasd. Norbert Salden (80) en Iolanda Geessels (72) namen de toenmalige Nopri in 1994 over, ze maakten de overgang naar de GB mee en vandaag heet de winkel Carrefour Market.
Omdat in Nederland de regelgeving er op gericht is om winkels in de stads- en dorps-centra te houden. Winkelcentra op het industrieterrein zijn verboden. En dat is precies de plek waar een hypermarkt commercieel succesvol kan zijn. Waarom heeft Nederland geen hypermarkten?
Okay is in onze vergelijking zo'n 6 procent duurder dan Colruyt, Spar zelfs 13 procent.