Narcisme is een stoornis, geen ziekte die te genezen is. Dat betekent dat je er nooit vanaf zult komen. Klinkt ernstig, maar dat is het niet. Dat je er niet vanaf komt, wil niet zeggen dat je er niet beter mee om kan gaan.
Uit onderzoek is gebleken dat het behandelen van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis mogelijk is. Tijdens psychotherapie wordt meestal gewerkt aan het leren stellen van realistische doelen, het leren verdragen en accepteren van kritiek en het zich leren verplaatsen in de behoeften en gevoelens van anderen.
Narcisme kun je tegengaan
Ook op latere leeftijd kun je nog aan narcisme sleutelen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen namelijk hun diagnose uiteindelijk kwijtraken. Ze kunnen iets aan hun narcisme doen, zelfs in ernstige gevallen.
Nogmaals: Het antwoord op de vraag “kan een narcist van zijn kind houden?” luidt dus nee. Een narcist houdt alleen van diens eigen imago. Iedereen die daar tegenin gaat is in hun ogen een monster, zelfs als het de eigen kinderen zijn.
Wanneer milde zelfverheerlijking overgaat in zelfobsessie spreken we van Narcisme. Nu zal geen enkele narcist toegeven dat hij/zij een narcist is, maar gelukkig kun je ze er best gemakkelijk tussen uitpikken. Als je de kenmerken tenminste herkent.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Een relatie met een narcist
Is het mogelijk om een gelukkige relatie met diegene te hebben? Nee, dat is het niet. Hoe kun je ooit gelukkig zijn met iemand die alles altijd maar om zichzelf laat draaien? Wel is het mogelijk om een gelukkige relatie te hebben met iemand die narcistische trekken vertoont.
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Tip 1 – Allereerst: onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een narcist kan zijn. Te vaak verwarren mensen narcisten met een gewoon iemand die een wat opgeblazen ego heeft. Een echte narcist is wreed, onbegrijpelijk en kan ernstige emotionele en fysieke schade veroorzaken.
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Maar een narcist heeft geen spijt en is niet in staat om samen met jou afsluiting te geven of te ontvangen. Afsluiting is dus iets wat je zélf mag doen, vóór jezelf.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
De narcist gebruikt zijn verslaving aan seks als een manier om verder de controle uit te oefenen op hun partner. Als jij dreigt weg te gaan, zetten ze seks in als een magneet. Een soort spinnenweb om hun prooi in te laten verstrengelen en emotioneel te verstikken.
Hij belt je, wil iets afspreken en blijft tegen je praten zoals hij altijd al deed. Deze drang naar contact blijft meestal wel een aantal weken tot zelfs maanden aanhouden. Terwijl jij door wil met je leven, geeft je narcistische ex de hoop niet op. Integendeel, met een beetje pech mondt zijn gedrag uit in stalking.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Een narcist is bang om in de steek gelaten te worden en/of afgewezen te worden en ze worden vaak woedend als je dreigt te vertrekken. Om je vertrouwen terug te winnen zullen ze hun excuses aanbieden of je weer overladen met liefdesbetuigingen, cadeau's, …
Narcisten hebben geen normale relatie met geld. Ze kunnen je om geld vragen, zelfs wanneer ze de belangrijkste kostwinnaar zijn of een goed betaalde baan hebben. Ze zullen niet snel hun partner mee uit eten nemen. Zuinig zijn is prima, maar pathologisch zijn over geld niet.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Houd er dan rekening mee dat de narcist je relaties niet alleen wil beïnvloeden, maar ook kapot wil maken. De reden hierachter is dat je geïsoleerd wordt van anderen en daardoor meer afhankelijk van de narcist in je leven. Zij staan dan klaar om jou op te vangen, terwijl ze zelf de relatie kapot hebben gemaakt.