Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
Hoe herken je Polypropyleen-PP? Kleur is niet altijd bepalend, maar vaak is Polypropyleen-PP te herkennen aan de grijs/beige kleur, RAL7032. Als je Polypropyleen-PP aansteekt kan je het materiaal herkennen aan de blauwe vlam, gele top en lichtgrijze rook.
Heeft men ooit eens PVC in een zwarte kleur verwerkt, dan denkt men gemakkelijk bij elke zwarte kunststof dat dit ook PVC is. Dit kan bijvoorbeeld ook PE zijn. Indien men dit als PVC verwerkt dan ontstaan er moeilijkheden waarvan dan het materiaal ten onrechte kan worden beschuldigd.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
Polypropeen (PP)
Polypropeen, of de oude benaming polypropyleen is een thermoplastisch polymeer. Dit is een kunststof dat na verhitting buigzaam en vormbaar is. In feite is PP familie van PVC en PE.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is.
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) in het kort
Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof, goed voor ongeveer een derde van alle geproduceerde kunststoffen en de helft van alle kunststof verpakkingen.
Het is niet mogelijk om een PP buis te gebruiken samen met PVC lijmhulpstukken, omdat een PP buis niet kan worden verlijmd.
Polycarbonaat is glashelder en nagenoeg onbreekbaar
Polycarbonaat is een glasheldere kunststof met een zeer hoge slagvastheid, hoge taaiheid en een relatief hoge mechanische belastbaarheid. Daarnaast is Polycarbonaat zelfdovend en heeft het materiaal een goede chemische resistentie.
Polypropeen buis is een harde kunststof buis, die ideaal is voor het aanleggen van een riolering binnenshuis. Deze PP buizen zijn ontzettend duurzaam en gaan wel een leven lang mee! Met de verkrijgbare hulpstukken wordt het aanleggen van je riolering een appeltje eitje.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
PE folie, gemaakt van het polymeer polyetheen is een veel gebruikt verpakkingsmateriaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic). De oudere naam, polyethyleen wordt nog veel gebruikt en is nog steeds de meest gebruikte benaming bij de producenten en verbruikers van deze kunststof.
Code 5: PP (veilig)
Of Polypropeen. Dit is een hardere vorm van plastic. Veel bakjes en schaaltjes zijn hiervan gemaakt. Dit is een veilige vorm van plastic die geen schadelijke stoffen lekt.
Polyethyleen én polypropyleen zijn zeer goed onderling met elkaar te lijmen met behulp van de 3M Scotchweld lijm. Ook zijn deze kunststoffen goed te lijmen op materialen als aluminium, staal, glas, hout en hard PVC.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Code 5 – Polypropyleen of PP
PP plastic of pp5 plastic is gemaakt van polypropeen. Dit is ook bekend onder de wat oudere naam polypropyleen. Het is een wat harder soort plastic. Veel bakjes, schalen en lunchboxen zijn gemaakt van pp5 plastic.
PP bestaat volledig uit fossiele brandstof, en doet hiermee dus onder aan PVC. PP is een erg duurzaam materiaal, en zal heel lang meegaan. PP buizen weerstaan grove chemicaliën en zware schokken; je krijgt ze echt niet makkelijk kapot dus.
PE is een veelgebruikt materiaalsoort voor partytenten dat lijkt op geweven plastic. Deze stof wordt gebruikt voor plastic zakken, flesjes, verpakkingen e.d. De zeilen van ons PE partytenten wegen 200 gram per m² en zijn bestendig tegen UV licht, waterdicht en relatief sterk.
Hoge kleurvastheid
Polypropyleen is beschikbaar in allerlei kleuren en is ook zeer kleurvast. Wel kan UV licht een negatieve invloed hebben op de kleurvastheid van PP.
Brandveiligheid PP profielen
Geen van de polyolefinen -dus ook polypropyleen niet -zijn zelfdovend en branden met een blauwe vlam. Er komen geen schadelijke verbrandingsproducten vrij. Door gebruik te maken van speciale toevoegingen is het materiaal brandvertragend tot zelfdovend te maken.
Polyethyleen is de meest populaire kunststof
Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, kan polyethyleen worden belast tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius. Bovendien is polyethyleen uiterst duurzaam. Door het toevoegen van additieven tijdens het productieproces is polyethyleen uv-bestendig.