Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen: zo krijgt je baby de tijd om zijn of haar mond te openen. Gebruik een klein lepeltje. Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk het lichtjes op de tong. Houdt je baby het hoofdje lichtjes voorover gebogen, dan kan hij of zij de lepel makkelijker met de lippen leegmaken.
Geef een lege plastic of siliconen lepel aan je baby om mee te spelen. Misschien wil-ie daar wél aan sabbelen. Ook op deze manier kan je kindje leren hoe het voelt om een lepel in zijn mond te hebben. Blijf er wel bij als je kindje een lepel in de mond heeft – ook als die leeg is.
Babylepels. Bij babylepels kun je het beste kiezen voor zacht materiaal. Dat voelt prettiger in de mond en het is ook beter als je kind tanden krijgt. Baby's en kleine kinderen kunnen bijten op de lepel en bij hard materiaal zoals rvs is dat niet bevorderlijk voor het gebit.
Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Zacht materiaal
Het materiaal van de lepel moet prettig en zacht aanvoelen in het mondje van de baby. De baby heeft namelijk zacht tandvlees. Kies daarom voor een lepeltje van zacht kunststof. Hier kan de baby lekker op kauwen zonder zich pijn te doen.
Pas als je dreumes het eten met een lepel onder de knie heeft, kan hij het met een vork proberen. Ook dit heeft tijd nodig. Eten met mes en vork is nog niet aan de orde: dat kan je kleine pas als hij 6 of 7 jaar oud is.
Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
Waarom is dit? Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen.
Hout is inert
Hout als materiaal loogt geen schadelijke chemicaliën uit en reageert niet met zuur voedsel, zodat het de smaak van het voedsel niet verandert zoals metalen lepels dat doen.
Omdat honing een zuur is zou de honing in theorie reageren met metaal, m.u.v. edelmetalen zoals goud. Daardoor zou de honing inderdaad enkele te verwaarlozen metaal ionen kunnen opnemen. Het metaal zal de de smaak niet beïnvloeden en ook zal de honinglepel niet oxyderen omdat deze van hoogwaardig RVS/inox is gemaakt.
Leren door belonen
Keep it simple en begin met bovenstaande basis: mes en vork, op de billen zitten, niet smakken of met volle mond, ellebogen van tafel en vragen of je van tafel mag. Dat is ook voor een kind – zeker in het begin – te overzien. Herhaal deze regels aan het begin van elke maaltijd.
Begin met twee lepels
Als je peuter ongeveer een jaar oud is, kan je hem/haar voorzichtig met bestek leren eten. Je begint het best met twee lepels: de ene geef je aan je kind, met de andere geef je hem/haar eten zoals je het normaal zou doen. Op die manier leert je kindje de lepel goed vasthouden.
Je kan bananen zowel prakken als in stukjes snijden. Als je kindje door de eerste fase heen is en geen gepureerd voedsel meer hoeft te eten, kun je de Chiquita bananen iets minder fijn prakken. Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine stukjes banaan aan de puree toevoegen.
En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten. TIP! Voor kleintjes met doorkomende tandjes kan het sabbelen en bijten op een gekoeld stukje komkommer verlichting geven.
Je kunt je kindje pap geven, zoals Olvarit Fijne Granen. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.
Kinderen die met hun handen mogen eten en zelf kiezen hoeveel ze willen eten hebben een grote kans dat ze later verschillende dingen lusten, gezonder eten en minder dik worden. Dat meldt Foodlog naar aanleiding van een studie door professor Ann Brown van de Swansea University.
Vork en mes houd je in bovenhandse greep, het mes rechts. Breng je voedsel met je vork naar je mond, niet andersom en laat het mes nooit je mond raken. Wanneer je je bestek even niet gebruikt, houd ze dan niet als steekwapens in je hand. Laat het naar je bord wijzen.
Speel niet met je bestek of eten
Ga niet met je eten lopen knoeien, houd het netjes op je bord. Plet ook geen aardappelen tot puree op je bord. Neem van alles een klein beetje en doe dat op je vork. Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord.
Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je zijn voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan.
Hoe kun je pinda en ei geven aan je baby? Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind.