Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Wanneer je je verveelt en ondergewaardeerd voelt, kan het je zelfvertrouwen aantasten en leiden tot een gevoel van ontevredenheid over je werk. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, en kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van depressie en angst.
Volgens Van Tilburg kan langdurige verveling problemen opleveren. "Dat kan samengaan met dingen als depressie, angststoornissen, risicovol gedrag, schooluitval en niet naar je werk gaan."
Als verveling maar lang genoeg aanwezig is, slaat het om naar frustratie en stress. Toch zijn stress en verveling heel functioneel en zijn het signalen dat er groei mogelijk is.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Mensen die snel verveeld raken, ervaren hun omgeving niet als levendig, stimulerend of verrijkend. Ook kunnen deze mensen zichzelf niet zo goed vermaken. Ze vinden het moeilijk om uit hun comfort zone te stappen. Verveling komt sneller voor als je minder zelfbewust bent.
Je kunt gevoelens van angst ervaren, verdrietig zijn en depressief. Verder gaat het gepaard met een gebrek aan energie. Je voelt je futloos, moe en je hebt nergens zin in. Dit kan zich ook uiten in taken steeds uitstellen en je vaker ziekmelden.
Verveling komt soms doordat iets wat al gepland was niet doorgaat, of als je veel tijd hebt maar weinig plannen. Het kan ook voorkomen wanneer je een gebrek aan prikkels ervaart, bijvoorbeeld wanneer je in een wachtkamer zit.
Verveling depersonaliseert. In die existentiële verveling komt men onwillekeurig terecht, want zelf wil men er eigenlijk niet in terechtkomen. Men komt er dus in terecht ondanks zichzelf, hoewel de ene persoon hier wellicht iets kwetsbaarder of meer vatbaar voor is dan de andere.
Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out zorgen voor bepaald gedrag. Als je niets te doen hebt, of als jouw werk niet uitdagend genoeg is kan je veel gaan uitstellen en doen alsof je druk bezig bent terwijl jij je eigenlijk verveelt.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Dit zijn de verboden werkzaamheden.
Jongeren geven vooral de voorkeur aan multimedia in hun vrije tijd. Ze sporten steeds minder. Dat blijkt uit een onderzoek van het OIVO bij 2.800 jongeren tussen 10 en 17 jaar. (netto/OIVO) – Tv-kijken, surfen op het internet, muziek beluisteren, dvd's bekijken en naar de cinema gaan.