Als je je hond hebt bench-getraind, maar hij blijft in zijn bench poepen, dan kan dit diverse redenen hebben. Je hond kan lijden aan verlatingsangst, een onderliggende medische aandoening hebben waardoor hij zijn darmen niet kan beheersen, of gewoon niet begrijpen dat de bench niet de juiste plek is om te poepen.
Ja, aan de ene kant wel. Honden zullen van nature hun eigen nest niet vies maken. Maar als de bench zó groot is dat je puppy de ruimte heeft om aan de ene kant te slapen en aan de andere kant te poepen en te plassen, dan houdt hij in feite zijn nest (het slaapgedeelte van de bench) ook schoon!
Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek. Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat.
Bij een succesvolle benchtraining introductie zou een puppy van 8-10 weken maximaal 30 minuten alleen thuis kunnen blijven, in een gesloten bench. Naarmate de pup ouder wordt bouw je dit iedere keer iets op.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
's Nachts naar buiten
Puppy's hebben geen controle over hun blaas, ook 's nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen. Om de zindelijkheid 's nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Wat kan je doen als pup veel blaft, jankt piept of huilt in de bench? Laat het idee los dat de pup per se in de bench moet als je ziet dat de pup dit niet fijn vindt. Ga eens na waarom je een bench gebruikt en of het niet op een andere manier kan. In een bench zit een hond opgesloten en heeft hij geen keuze.
Vaak wordt gezegd; “Onze pup piept, huilt en blaft wel in de bench maar na een half uurtje is hij stil.” Maar of dit de juiste manier is valt te betwisten, meestal valt de pup op deze manier namelijk in slaap van oververmoeidheid.
Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Een jonge pup tot 10 weken mag maximaal 30 minuten alleen zijn. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken.
Het is voor iedere hond anders en dat maakt niets uit. Herhaal dit een paar keer per dag, zo nodig een paar dagen. Je gaat pas naar stap 4 als je hond het lekkers/speeltje ontspannen en zonder dralen uit de bench haalt of erin blijft tot het op is of met het speeltje erin gaat spelen.
Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekker bot waar hij in de de bench op mag kluiven. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn bot wil meenemen naar een andere plaats, brengt u hem rustig terug naar zijn bench.
Een handdoek of dekentje doen het daarbij goed, of zelfs een mat of kussen speciaal ontworpen voor hondenboxen. Het zou de bodem van de bench moeten bedekken, maar wees jezelf ervan bewust dat sommige honden liever op een harde, vlakke ondergrond liggen en de dekens opzij zullen duwen.
Wanneer slaapt een pup 's nachts door? Een pup slaapt 's nachts door als hij moe is, hij een volle maag heeft en zich thuis veilig voelt. De meeste pups zijn echter nog niet een hele nacht zindelijk, het kan dus zijn dat je er 's nachts even uit moet om hem zijn plasje te laten doen.
Vaak gaat het gepaard met gejank en gehuil, soms zelfs de hele nacht. De kersverse baasjes denken dan, ik moet doorbijten, anders beloon ik hem voor het janken en ze blijven, weliswaar gefrustreerd, in bed liggen. Een deel van de puppies zijn veerkrachtig genoeg en na een paar nachten huilen herstellen ze zich.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.