Om klimaatverandering tegen te gaan kun je het beste minder energie gebruiken, elektrisch gaan rijden (of de auto vaker laten staan) of minder met het vliegtuig reizen. Daarmee voorkom je de uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen.
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
Een van de meest effectieve manieren om de CO₂-voetafdruk te verkleinen is door minder afval te produceren. Dat betekent minder consumeren, spullen hergebruiken en recyclen. Je bewust zijn van de hoeveelheid afval die we allemaal produceren is de eerste stap om die hoeveelheid afval te kunnen verminderen.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden.
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
De uitstoot van CO2 door de mens is de belangrijkste oorzaak van klimaatveran- dering, dat een van de grootste milieu- problemen is. Volgens Milieu Centraal is elk huishouden verantwoordelijk voor een gemiddelde jaarlijkse uitstoot van ongeveer 23 ton CO2.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
In 2019 waren in de EU de top vijf broeikasgas uitstoters Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje. De energiesector was verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot. Uitstoot door landbouw draagt bij met 10,55%, industrie met 9,10% en afvalbeheer met 3,32%.
Milieu Centraal rekent het je voor! Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 13,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding, spullen en kleding.
Elektrisch vervoer is een efficiënte manier om mobiliteit CO2-neutraal te maken, maar is niet voor alle modaliteiten geschikt. Vervoer op waterstof en synfuels zijn alternatieven, maar vergen 2 tot 5 keer zoveel windmolens.
"Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk." De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Hoe kleiner je ecologische voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare.
Waarom moet je je ecologische voetafdruk verkleinen? Toenames in de uitstoot van broeikasgassen spelen een grote rol in de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Om onze planeet en alles wat erop leeft te helpen redden, kunnen we allemaal een beetje bijdragen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Modelantwoord: Noord-Amerika heeft de grootste ecologische voetafdruk. Daarnaast scoren Australië, Europa en Nieuw-Zeeland ook heel slecht. Afrika heeft de kleinste ecologische voetafdruk, opgevolgd door Azië. valt op dat de vooral de Westerse en rijke werelddelen een grote ecologische voetafdruk hebben.
De ecologische voetafdruk werd dertig jaar geleden verzonnen door de Zwitser Mathis Wackernagel, en is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste milieu-indicatoren. Wackernagels wens was om al onze consumptie om te rekenen in grondgebruik, in 'mondiale hectares'.
Die kan de natuurlijke hulpbronnen niet aanvullen in het tempo waarmee ze worden verbruikt. Een gemiddelde Chinees heeft een ecologische voetafdruk van 1,6 hectare en blijft daarmee onder de 1,8 hectare die wereldwijd per persoon beschikbaar zijn.
Als alle mensen zouden leven zoals Nederlanders doen, dan zijn er 4 aardes nodig. Voor de VS zijn dat 5 aardes, Rusland 3,84 en China 2,4 aardes. De snelle economische ontwikkeling van China is ook goed terug te zien in de cijfers van Earth Overshoot Day. In 2001 hadden de Chinezen nog genoeg aan 1 aarde.
Nederland is een relatief klein en dichtbevolkt land. Hierdoor is de biocapaciteit per inwoner kleiner dan het wereldwijde gemiddelde. Maar toch: als iedereen in de wereld zou leven zoals Nederlanders, dan zouden we 3,6 Aarde's nodig hebben om in onze behoeftes te voorzien (en we hebben er maar één).