Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Als je zelf muziek wilt leren maken is een gitaar een goede keus. Het is een eenvoudiger instrument om mooie klanken uit te toveren dan bijvoorbeeld een viool. Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Er is niemand die uit het niets een instrument oppakt en kan spelen. Echt niet! Iedereen moet het leren vanaf de basis, ook talentvolle kinderen. Hoeveel talent, intuïtie of magische gave je ook hebt… Zonder techniek krijg je geen zuivere noot uit je instrument.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Als je op latere leeftijd gitaar wil leren spelen is dat zeker mogelijk. Er zijn zelfs veel oudere mensen die zeggen dat ze altijd al gitaar hebben willen leren spelen maar het is er nooit van gekomen. En die mensen beginnen nu alsnog met het leren spelen van gitaar.
Het is normaal dat je niet elke dag de tijd hebt om uren bezig te zijn met het leren van gitaarlessen, maar het is wel belangrijk dat je er dagelijks wat tijd voor kunt vrijmaken. De ideale tijd die je moet vrijmaken per dag is slechts 15 minuten. Daarmee kom je na een aantal weken al een heel eind.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo's en foto's te zien als een hoorn. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek.
Muziek is geen sport, maar het bevat wel elementen van sport. Het is tenslotte een fysieke activiteit. Net als dat je met het sporten je spieren warm en soepel krijgt met een warming up, geldt dit ook voor je 'vioolspeelspieren'.
Heb je nog geen antwoord kunnen vinden op de vraag welk muziekinstrument bij je past, wees dan niet bang om te proberen. Stap gewoon eens een muziekwinkel binnen en vraag informatie of een demonstratie van de verschillende instrumenten. Dit zal je zeker helpen een goede keuze te maken.
Een akoestische gitaar heeft stalen snaren waar je, in het begin, zere vingers en pijnlijke gewrichten van kunt krijgen. Heb je snel last van je spieren en gewrichten dan is de elektrische gitaar het minst belastend.
Met de applicatie 'Gitaar Voor Beginners' kun je volledig gratis aan de slag met het leren gitaar spelen. Op je dashboard vind je verschillende video's waarin onder andere de basisakkoorden worden getoond en welke melodieën je snel kunt leren.
We beginnen met het, volgens verschillende muziekblogs, makkelijkste instrument om te leren: de ukelele. Waar zijn grotere broer de gitaar zes snaren heeft om mee te spelen, heeft de ukelele er slechts vier. Hierdoor is het een stuk makkelijker om akkoorden te spelen.
Iedereen kan muziek leren spelen, ook op een oudere leeftijd. Het enige dat je nodig hebt is motivatie en de mogelijkheid en bereidheid om tijd te willen investeren. Op latere leeftijd muziek leren spelen is niet alleen leuk, het biedt ook tal van voordelen in sociaal opzicht en op het gebied van welzijn.
Het meest bespeelde instrument ter wereld is de piano. De 'uitvinder' van de piano is Bartolomeo Cristofori. Hij begon aan de ontwikkeling van de piano in 1698. De snaren van de piano kunnen verticaal staan of horizontaal liggen.
Met een cello speel je in het begin geen complexe akkoorden en je hoeft over het algemeen maar 1 snaar tegelijk te bespelen. Toch wordt cello leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten.
viool: C majeur (tweede positie), G-, B-, Bes-, As- majeur over twee octaven; a- en d-mineur over twee octaven (derde positie), b mineur over twee octaven, c mineur over twee octaven (tweede positie). bijbehorende drieklanken in grondligging.
De eerste keer dat je een altviool bespeelt, zul je direct genieten van de warme diepe klank. Wel zul je wat worstelen met het recht strijken, omdat de hoek anders is. Daarnaast is het even wennen dat je je hand verder van je af moet houden en dat je vingers verder uit elkaar staan om de juiste noten te raken.