Zachte witte kazen (mozzarella, plattekaas, cottagecheese, smeerkaas …), verse kaas en jonge kazen bevatten minder vet dan gerijpte vaste kazen en je vindt ze voor een aantrekkelijkere prijs.
Met een salade of pasta met mozzarella zit je bij mooi lenteweer altijd goed. Burrata, mozzarella en stracciatella zijn alle drie zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk, maar wat is eigenlijk het verschil?
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten kaas. De Italiaanse mozzarella di bufala is gemaakt van melk van de waterbuffel. Deze kaas is porseleinwit. Gewone mozzarella is gemaakt van koemelk en is een beetje geliger van kleur.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas. Mozzarella met niet te veel verzadigd vet (maximaal 1,4 gram per 100 gram mozzarella) staat zelfs in de Schijf van Vijf [1].
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Zachte witte kazen (mozzarella, plattekaas, cottagecheese, smeerkaas …), verse kaas en jonge kazen bevatten minder vet dan gerijpte vaste kazen en je vindt ze voor een aantrekkelijkere prijs.
Het speciale aroma van de buffelmelk is, naast het lage vetgehalte, hetgeen de mozzarella zo uniek maakt. De echte en traditionele Bufala uit Campania wordt gemaakt van melk van zwarte waterbuffels die in grote kudden op de vruchtbare vlakten ten noordwesten van Napoli worden gehouden.
Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Mozzarella wordt vaak gebruikt op pizza's, zoals bijvoorbeeld op de klassieke pizza margherita. Maar het is ook heerlijk in pasta's, lasagne of op een panini met wat tomaat en basilicum. En natuurlijk in salade, bijvoorbeeld de simpele en traditionele insalata caprese.
Er zit 4,9 gram vet in 1 plak (25 gram) mozzarella, waarvan 3,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zachte kazen zijn kort gerijpt en bevatten meer dan 67% water. Voorbeelden hiervan zijn brie en Camembert. Verschil in herkomst zorgt voor verschil in smaak. Je hebt zowel kazen uit Nederland, zoals Goudse en Edammer, maar ook kazen uit bijvoorbeeld Zwitserland (Emmenthaler) en Italië (Parmezaanse).
Feta is een harde (en overigens ook witte) kaas die geproduceerd moet zijn in Griekenland. Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen.
1: Smeermes Monaco+ - Geschikt voor: zachte en half harde kazen, zoals gorgonzola en jonge Goudse kaas. - Speciale eigenschappen: de gaten in het lemmet zorgen voor minder weerstand tijdens het snijden. De kaas zal tijdens het snijden niet blijven kleven en de vorm van de kaas blijft hierdoor intact.
Lager vetpercentage
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Mozzarella is een gezonde keuze en zelfs een van de gezondste kaassoorten. Kies bij voorkeur voor koemelk mozzarella met een zo laag mogelijk percentage aan zout en verzadigd vet.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
De beste mozzarella uit de supermarkt
De winnaar van onze test is de mozzarella van Galbani (verkrijgbaar bij COOP, Plus, Jumbo en Albert Heijn) met een gemiddelde score van een 7,1.
Mozzarella kan gemaakt worden van twee soorten melk: koemelk of (water)buffelmelk. Buffelmozzarella is een stuk romiger en intenser van smaak dan mozzarella die gemaakt is van koemelk, maar dit merk je dan ook in de prijs. Ook is de textuur van beide kazen net even iets anders.
Onze experts waren het er unaniem over eens: buffelmozzarella is lekkerder dan koemelkmozzarella. Van de 7 buffelmozzarella's waren er 2 duidelijk favoriet bij zowel de experts als het consumentenpanel.
In het geval van mozzarella kun je beter redelijk voorzichtig doen. Een dag of twee over de datum kan over het algemeen nog wel, maar meer dan een week over de houdbaarheidsdatum begint toch riskanter te worden.
In 100 gram mozzarella zitten 247,2 kilocalorieën.
Het hart van de kaas is romig zacht en de smaak is mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaaknuances, van licht zoet, tot melkachtig en...iets kruidig. De perfecte kaas om te smelten of als smaakmaker in salades.