Wat is snelladen precies? Met een USB snellader kun jij jouw smartphone of tablet veel sneller opladen dan normaal. Zo hoef jij nooit meer uren te wachten voordat je telefoon weer vol is. Bij deze vorm van opladen wordt er een hogere stroomsterkte door je telefoon gestuurd dan bij je originele lader het geval is.
Snellaadvermogen. Zoals gezegd heb je bij snelladers een veel hoger laadvermogen. Bij een reguliere openbare laadpaal heb je meestal een laadvermogen van 11 kW of 22 kW, maar bij een snellader is dit minstens 50 kW. Bij moderne snelladers kun je vaak met 150 kW of 175 kW laden.
Je kunt een snellader herkennen aan verschillende kenmerken. Het oplaadblok is bijvoorbeeld vaak wat groter en steviger dan normaal.Ook staan er woorden als 'quick charge', 'fast charge' of 'rapid charge' op en is het aantal watt hoger. Meer wattage betekent meer stroom naar de batterij in de dezelfde tijd.
Een snellader herken je aan de hoogte van het laadvermogen. Bij een snellader is dit minimaal 24 kW. Bij grote snellaadstations langs de snelweg ligt dit vaak nog een stuk hoger, tussen de 175 en 350 kW.
* Om een iPhone 12 en nieuwer snel te kunnen laden, heb je een lichtnetadapter van 20 W of meer nodig.
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Kies een oplader met minimaal 20 watt vermogen. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol.
Vrijwel alle elektrische auto's kunnen snelladen. Slechts een paar modellen kunnen dit niet. Lees welke modellen dit zijn en hoe snelladen werkt.
Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader.Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
Hoeveel watt is je oplader? Je ziet vaak het wattage (W) terug in de producttitel van een vervangende oplader. Je vindt dit getal lang niet altijd op de originele oplader terug. Het wattage is het vermogen van de oplader.
Super Fast Charging: Met deze 25W super snelle lader is je toestel nóg sneller opgeladen. Daarnaast is deze oplader compatibel met verschillende apparaten en besturingssystemen. Super Fast Charging 2.0: Met deze 45W-lader kun je jouw Galaxy supersnel volledig opladen.
Met een snelladers met hoger Wattage, zoals 12W, 18W, 25W of zelfs 45W, los je dit op. Let wel op dat niet ieder toestel dit ondersteunt!
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Type 3 stekker
De CCS-aansluiting is de Europese standaard voor snelladers. De meeste snellaadpunten hebben een vaste kabel met dit soort stekker. De CCS-stekker en Mennekes-stekker zien hetzelfde uit. Alleen heeft de CCS-stekker in de onderste helft twee extra contactpunten voor snelladen.
Voor het snelladen van je telefoon heb je een minimale belasting nodig van 10-11 Watt. Dit betekent dus dat je een USB-C oplader nodig hebt die 10-11 Watt ondersteunt en een kabel die dit ook kan.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
Een snellader laadt met 400 of 800 volt gelijkspanningdirect de accu op. Door de zware stroomaansluiting en grote omvormer kan een snellaadpaal veel meer stroom in korte tijd laden.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd. Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen.
Oudere snelladers hebben een vermogen van maximaal 50 kWh, moderne snelladers bieden 150 tot 350 kWh. Met een gemiddelde snellaadpaal duurt het opladen van je auto tot 80% ongeveer 18 tot 45 minuten. Het is aanbevolen je auto maar tot 80% op te laden bij een snellaadpaal.
Bij snelladen neemt het toestel 2A of meer op en daardoor laadt de telefoon sneller op. Maar wanneer je toestel ongeveer op 75% opgeladen zal zijn, zal de snelheid van het opladen verminderen tot een snelheid van een normale lader. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de batterij niet zal verminderen.
De gemiddelde capaciteit van een elektrische auto is zo'n 65 kWh. Dat betekent dat u gemiddeld 65 kWh per oplaadbeurt verbruikt. In de praktijk is het voor de levensduur van uw accu beter om de auto niet helemaal vol te laden. Dan verbruikt u ook minder stroom per laadbeurt.
De gratis laadpunten worden meestal geïnstalleerd op de parkings van winkelcentra, supermarkten of zelfs bioscopen. Wees echter voorzichtig, deze praktijk staat op het punt te verdwijnen. Er zijn ook gratis laadpunten in hotels, restaurants en autodealers.
Betalen met bankpas of creditcard
Bij veel laadstations kun je ook gewoon met een creditcard of bankpas je laadsessie afrekenen. Ook contactloos betalen met je smartphone (Apple Pay of Google Pay) is een optie. Dit kan in ieder geval bij grote aanbieders als Fastned, Ionity, Shell Recharge en Allego.
Zodra de zon niet meer schijnt en de zonnepanelen dus minder energie opwekken, kan de accu van de elektrische auto de stroom aan het huis leveren. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de opgewekte zonne-energie. Het advies is wanneer de zon stevig schijnt dat je de accu volledig oplaadt.