Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.
Wat vinden kinderen lekker om te eten met warm weer?
Kies groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan water. Denk aan (water)meloen, komkommer, sla, tomaat, bleekselderij, ananas, aardbeien, perzik, nectarines. Probeer eens een gazpacho. Deze koude soep bestaat alleen uit groenten en wat smaakmakers.
Wat kinderen graag op hun bord zien? Wortelen (93%), boontjes (86%), tomaat en spinazie (80%). De minst favoriete groente is zuurkool (67%), gevolgd door witloof (59%) en spruiten (59%). Een te sterke smaak wordt het meest aangehaald om groenten niet graag te eten.
Geef je peuter of kleuter elke dag 2 à 3 gezonde tussendoortjes, op vaste momenten. Meer dan 3 tussendoortjes raden we af. Continu 'snacken' is niet goed voor de tanden en leidt snel tot een te hoge energie-inname en overgewicht. Tussendoortjes zijn er niet om maaltijden te compenseren of te laten vallen.
Het niet willen eten of veel niet lusten is bijna altijd een fase. Verreweg de meeste kinderen ontwikkelen zich normaal. Na de peuterfase gaan de meeste kinderen weer beter eten. Als jouw kind niet eet, dan ben je dus zeker niet de enige ouder die hier dagelijks mee te maken heeft.
Veel ouders maken zich zorgen over het eetgedrag van hun kinderen. Sommige kinderen weigeren halsstarrig nieuwe voedingsmiddelen te eten. Hierdoor bestaat de kans dat ze te weinig gevarieerd eten en op termijn voedingstekorten oplopen. Andere kinderen staan veel meer open voor nieuwe smaken.
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Veel jonge kinderen doen dan ook langer over de maaltijd dan volwassen. Het heeft onder andere te maken met het gegeven dat ze moeten wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor afleiding en vooral bij de avondmaaltijd speelt ook vermoeidheid vaak een rol.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Vitamine D is goed voor botgroei en spiergroei bij kinderen. - eiwitten, uit vlees, eieren, tofu of peulvruchten. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen die het lichaam nodig heeft om te groeien. - zink, dat zit in oesters, chocolade, pinda's, eieren, erwten, en asperges.
Wat Eten We Vandaag? is een programma van 24Kitchen. Het wordt gepresenteerd door Jet van Nieuwkerk, samen met chef Hugo Kennis en het Rotterdamse duo Job en Perry. In het programma is vooral aandacht voor simpele en makkelijk te maken gerechten, die snel te maken zijn.