Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping; Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Suiker veroorzaakt snelle schommelingen van je bloedsuiker waardoor stemmingswisselingen worden veroorzaakt. Snoep daarom zo weinig mogelijk. Door het eten van zout houd je meer vocht vast en krijg je een opgeblazen gevoel. Vermijd fastfood en eten dat meer dan 50 mg natrium bevat, zoals frieten.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie. Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado's en noten.
Wanneer er schommelingen zijn in de hormonen (zoals wanneer je ongesteld bent) hebben sommige vrouwen meer magnesium nodig en kan het dus zijn dat je meer zin hebt in chocolade.
Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Menstruatiepijn tip 2 | Eet vezels
Tijdens je ongesteldheid kunnen je darmen trager werken door een verhoogde aanmaak van progesteron. Daardoor kun je tijdens je ongesteldheid last krijgen van obstipatie. Eet daarom vezelrijke voeding, zoals volkoren brood, groente en fruit. Vergeet ook niet om genoeg water te drinken!
Wat zit er in de thee? Vrouwenmantel wordt al eeuwen gebruikt als kruid voor vrouwen, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt ingezet bij hevige menstruaties, menstruatiepijn en PMS klachten zoals pijnlijke borsten, hoofdpijn, rugpijn, buikkrampen.
Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Rood vlees, schaaldieren en spinazie zijn geweldige bronnen van ijzer, terwijl donkere chocolade, avocado's en noten rijk zijn aan magnesium. Als je kiest voor het stukje chocolade, ga dan voor de pure variant.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een vrouw is in haar leven gemiddeld 451 keer ongesteld.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
In de week vóór je menstruatie kunnen veranderingen in je hormonen ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Je progesteronspiegel wordt hoger en de oestrogeenspiegel lager. Oestrogeen kan je eetlust onderdrukken, terwijl progesteron voor een toename van je eetlust zorgt.
Lage rugpijn tijdens de menstruatie ontstaat omdat deze vrijgekomen hormonen de steunbanden of ligamenten rondom de heupen en de wervels verslappen. De onderrug zakt als het ware in elkaar. Na de menstruatieperiode nemen de hormonen in hoeveelheid af en verstevigen de banden opnieuw.
Symptomen eerste menstruatie
Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.