Nederlanders doneren meer aan goede doelen naarmate ze ouder worden. Jonge huishoudens - met een hoofdkostwinner tot 35 jaar - geven bijna 1 procent van hun uitgaven uit aan een goed doel. Onder huishoudens met een hoofdkostwinner van 65 jaar of ouder bedraagt dit het dubbele.
De Amerikanen scoren het hoogst in de gulle gever-schaal. Ze haalden een score van 58 procent in de index. Zo'n 72 procent van de Amerikanen helpt wel eens een vreemde, 61 procent doneert geld en bijna 40 procent doet vrijwilligerswerk. In 2018 doneerden de Amerikanen 427,7 miljard dollar aan goede doelen.
Gevers zijn vaker vrouw (78 procent versus 70 procent man) en vaker mensen die een bruto jaarinkomen van boven de 27.000 euro hebben. Donateurs hebben veelal een een- of tweepersoonshuishouden of behoren tot grotere gezinnen (vijf of meer personen).
Maar wat geven we daar daadwerkelijk aan uit? Hoogleraar René Bekkers onderzoekt het, en hield er afgelopen week zijn inaugurele rede over aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In Nederland geeft 88 procent van de mensen geld aan goede doelen, zo blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland.
Het meeste van dit geld gaat naar doelen die betrekking hebben op gezondheid, zoals KWF Kankerbestrijding. Op plek twee staat internationale hulp. Huishoudens doneren het meest aan de kerk en levensbeschouwing.
Het CBF eist dat een goed doel minimaal 70 procent van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen. Inhoudelijk valt het CBF-register mij wat tegen. Het is duidelijk dat de informatie door de goede doelen zelf wordt aangeleverd.
Als mensen door middel van een acceptgiro geven, dan geven ze meestal een bedrag tussen de 10 en 25 euro. En 25 euro is een groter percentage van het inkomen van een arm huishouden dan het is van een rijk huishouden. Op deze manier geeft een arm huishouden een groter percentage van het inkomen dan het rijke huishouden.
Bij doneren denken we al gauw aan de collectant die op een regenachtige avond tijdens het eten aan de deur komt. Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
U kunt de volgende organen en weefsels doneren: organen: alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren; weefsels: bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid, oogweefsel en zenuwweefsel.
Alleen bloedvergiftiging (sepsis)en de meeste vormen van kanker zijn op dit moment altijd een belemmering (maar bij bepaalde vormen van een hersentumor is donatie wel mogelijk). Wanneer een orgaan door een ziekte is aangetast, onderzoekt een arts of het orgaan al dan niet geschikt is voor donatie.
Gemiddeld gaven Nederlanders het afgelopen jaar 204 euro uit aan goede doelen. In de maand november doneerden ze gemiddeld 1,6 keer, slechts een op de vijf Nederlanders doneerde 3 keer of meer afgelopen maand.
33% opgehaald via QR iDEAL en mobiel
In 24 plaatsen werd er voor het eerst voor 100% met QR gecollecteerd, met een gemiddelde opbrengst van €136 per collectant. In Rotterdam bleek het uitsluitend collecteren met QR extra succesvol: collectanten haalden daar gemiddeld €227 op.
Een goed doel valt onder een ANBI stichting, ofwel Algemeen Nut Beogende Instelling.
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen. Enkele belangrijke zaken die je geregeld moet hebben voor Erkenning: Actueel beleid: je hebt vastgelegd waarvoor je een oplossing wilt bieden, wat je organisatie wil bereiken en welke activiteiten hiervoor uitgevoerd worden.
Bloed bestaat uit rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel dat hij nodig heeft. Daarom kun je naast bloed ook andere soorten donaties geven: plasma, bloedplaatjes en stamcellen.
CONTROLE OVER BESTEDINGEN VAN GOEDE DOELEN
De toezichthouder, het CBF, controleert of goede doelen zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor de bestedingen. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben een Erkenning.
Goede doelen werven fondsen (geld), donateurs, leden en vrijwilligers voor hun programma's en projecten. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo werven ze via telemarketing, online campagnes, per e-mail en per post maar ook op straat en langs de deuren.
Als je spullen of geld inzamelt voor een goed doel, heb je mogelijk een collectevergunning nodig. Je vraagt een collectevergunning aan bij de gemeente waar je gaat inzamelen.
Bespreek het initiatief en ook de coördinatie.” Wilt u tóch zelf een goed doel oprichten, ga dan naar de Kamer van Koophandel voor informatie. “Je maakt samen met de notaris statuten, dat is de basis van je goede doel. Zorg er altijd voor dat je een bestuur hebt en dat je niet in je eentje het goede doel runt.
DEN HAAG – Nederlanders hebben de afgelopen drie dagen 9,8 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor de actie 'Samen in actie voor Oekraïne'. Met de opbrengst leveren de organisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.