Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen. In Wallonië geven ook mannen elkaar een kus, in Vlaanderen geven mannelijke vrienden sneller een hand. Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars.
'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort. in de provincie Groningen nog steeds met het erg regionale 'moi' begroet kunt worden.
Culturele manieren waarop je mensen begroet
In Spanje schudden mannen echter elkaar de handen of geven elkaar een omhelzing, terwijl twee vrouwen of een vrouw en een man elkaar meestal twee keer op beide wangen kussen. Zowel Italiaanse mannen als vrouwen schudden andere mannen en vrouwen de hand.
“In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Het geldt als ongepast om dezelfde persoon twee keer op een dag de hand te schudden als begroeting (behalve bij ontmoeten en afscheid).
Tjeu, Tjo, Jo, (de) Mazzel - bij afscheid (lokaal) Tot ziens - Doeg, Doei, Later, Aju - Bij afscheid. Vaarwel - enigszins formele afscheidsgroet, bijvoorbeeld bij de marine.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat. Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Vrienden, kennissen en familieleden kun je op de informele manier begroeten. Ook tegen de winkelmedewerker, je kapper of de barman kun je gerust 'Hoi' of 'Doei' zeggen.
Drie kussen
Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Deze wordt steeds in het Arabisch uitgesproken met de woorden 'assalam alaikum' (vrede zij met u) of kortweg 'salam' (vrede), waarop de aangesprokene minstens antwoordt met 'wa-alaikum assalam' (en met u de vrede) of kortweg 'salam' (vrede) of 'wa-alaikum' (en met u).
Als je wel met salam begroet wordt, kun je reageren door "wa Alaikum Assalam wa Rahmatullah" te zeggen. Dit spreek je uit als "waa-alaai-koom-assa-laam wa-rah-ma-toeh-lah". Deze uitdrukking betekent "Moge de vrede, genade en zegeningen van Allah met u zijn".
Waarom komt de drie-kus vandaan? Vermoedelijk heeft het drie keer zoenen iets te maken heeft met de heilige drie-eenheid en zich via Franstalige gebieden over het platteland naar de zuidelijke provincies van Nederland verspreid.
In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.
Waar denk je aan als je aan Frankrijk denkt? De meeste mensen denken dan aan wijn, kaas en stokbrood. Anderen denken aan de Eiffeltoren, de tour de France en het typische Franse eten.
Je kunt je date begroeten met een lachje en een simpel 'Hoi' en afwachten hoe je date reageert. Makkelijk, maar misschien niet ideaal, want het initiatief nemen laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.
Zorg ervoor dat je iemand in de ogen aankijkt bij de eerste ontmoeting. Dat straalt zelfvertrouwen uit. Iemand die schichtig wegkijkt bij een eerste ontmoeting is niet te vertrouwen en we krijgen daar automatisch geen gevoel bij.
'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.