De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Zo ziet een blije gup eruit! Wist je dat honden ook kunnen lachen? Een lachende hond heeft een kop met een ontspannende gezichtsuitdrukking met wat we bij mensen een 'lachende' mond zouden noemen.
Van bepaalde intelligente diersoorten is al langer algemeen bekend dat ze een reeks aan complexere emoties kennen, waaronder verbazing en amusement. “Ik zou humor, zoals wij dat kennen, definiëren als het ervaren van plotselinge, onwaarschijnlijke verbanden in het brein,” zegt psycholoog Jaak Panksepp.
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Je kan beginnen trillen, zweten, kortademig worden enz. Dit gebeurt onder invloed van allerlei hormonen en die kan je hond ruiken. Je hond ruikt dus een verhoogde productie van bepaalde hormonen in je lichaam en kan hierop reageren. Als je je verdrietig voelt kan je hond zijn kop op je been leggen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Of doorbreek de gewoonte om op vaste tijden eten te geven, want dat is eigenlijk een uitvinding van baasjes! Met dank aan Julie Willems, gedragstherapeut. De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf!
Verder lijkt onderzoek uit te wijzen dat honden 4 tot 8 maal minder scherp zien dan mensen. Maar tegelijkertijd is het hondenoog wel weer 10 tot 20 maal gevoeliger voor beweging in de verte dan het oog van de mens.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Honden zijn zonder twijfel een van de slimste dieren op aarde. Deze prachtige wezens zijn in staat om te leren, te onthouden en problemen op te lossen. Ze hebben bewezen dat ze in staat zijn om menselijke emoties te begrijpen en zelfs om te communiceren met hun menselijke metgezellen.
Een gelukkig dier is enthousiast over de dingen en gebeurtenissen waar hij van houdt. Dat kan jij of een ander mens of dier zijn, spelen, speeltjes, eten, naar buiten gaan. Een dier dat nergens voor te porren is, is niet gelukkig.
Wat we zeker weten is dat huisdieren, en honden, tranen maken om door hun hoornvlies heen te kunnen kijken, omdat het daardoor transparant blijft. Dat betekent niet dat huisdieren of honden geen emotie hebben. Ze kunnen kwispelen, piepen ze kunnen zelfs lachen. Het enige wat we niet zeker weten is of huisdieren huilen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen.
Wat is de bedoeling dat een hond je likjes of kusjes geeft. Het is niet echt ongewoon dat een hond je likt. Het is meer een teken van genegenheid naar zijn eigenaar, JIJ BENT MIJN GROOTSTE VRIEND, IK HOU VAN JOU EN WIL CONTACT EN AANDACHT VAN JOU.
Een gelukkige hond kan heel vreemde en ontspannen houdingen aannemen, zoals lang uitgestrekt liggen, in het gras rollen of op zijn rug liggen met zijn poten omhoog en zijn buik laten zien. Zo'n gedrag is een teken van welzijn: je hond is gelukkig en heeft het volste vertrouwen in je en de mensen om hem heen!
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden kijken heel anders televisie dan dat wij mensen doen. Een HD-televisiebeeld ziet er voor een hond uit als een hoop bewegende plaatjes. Waar wij 100 verschillende kleuren zien, ziet je viervoeter slechts twee primaire kleuren: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor de dieren één geelachtige mengeling.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Een blije hond zit lekker rustig en kwispelt met zijn staart. Hij maakt graag oogcontact met je en is blij om met je te communiceren. Als je tegen hem praat zal hij soms zijn kop een beetje kantelen omdat hij probeert te onderscheiden wat je tegen hem aan het vertellen bent.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond je steeds volgt: Je hebt nooit aangeleerd dat hij op zijn plek moet blijven liggen. Hij wil je beschermen. Hij dringt zich op aan jou.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden onthouden mensen, plaatsen en ervaringen op basis van associaties die ze bij zich hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld wandelingen onthouden vanwege hun associatie met je wandelschoenen en worden opgewonden als ze zien wanneer je die specifieke schoenen aantrekt.
Hoe lang een hond in de rouw is verschilt natuurlijk. Maar wanneer je geduld hebt en op de juiste manier omgaat met je rouwende hond dan kan het na een paar weken over zijn. Let op. Wanneer je hond na een aantal weken (vier weken) nog steeds geen verbetering vertoont in zijn gedrag, neem dan actie.