Zorg dat de ontlasting niet in contact komt met urine, water of schoonmaakmiddel in het toilet. Verzamel de ontlasting in de kartonnen po of op een stapel wc-papier in het toilet (de kartonnen po kunt u op de toiletpot onder de wc bril plaatsen).
Het potje feces moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen, samen met het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein, naar het afnamelaboratorium of bij één van de prikposten worden gebracht. In de tussentijd kunt u het fecespotje in de koelkast bewaren.
Tips voor het opvangen van uw ontlasting:
Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt). Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op. Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op. Gebruik een krant of emmer om uw ontlasting op te vangen.
Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen. Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.
Het medium waarin de stoelgang wordt opgelost, stabiliseert de eventueel aanwezige hemoglobine. Dit laat toe om het staal enkele dagen in de koelkast te bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier. Neem met het spateltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.
Bij ontlastingsonderzoek (ook wel fecesonderzoek genoemd) wordt uw ontlasting onderzocht op het laboratorium. Daar wordt gekeken of er stoffen in uw ontlasting zitten die uw klachten kunnen verklaren. Dit kunnen ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten of andere stoffen zijn.
Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Normaal gesproken heeft poep een bruine kleur door de aanwezigheid van gal kleurstoffen. Gal wordt door de lever geproduceerd en is een belangrijke vloeistof voor de vertering van vetten. Als er onvoldoende gal wordt gemaakt, of als de gal niet in uw darmen terechtkomt, ziet je ontlasting eruit als stopverf (grijs).
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
De meeste mensen met darmkanker krijgen een CT-scan, een echografie of een MRI-scan. Daarna hoort u van de arts hoe ver de ziekte bij u is. Wanneer de darmkanker niet is uitgezaaid naar andere organen kunt u geopereerd worden. Heeft u 1 of een paar uitzaaiingen in de longen of lever, dan is genezing soms mogelijk.