Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Maar wist je dat een zogenaamde 'boot' voor twee personen met zo'n veertig stukjes sushi 1.000 ckal bevat? Ter vergelijking: dat is evenveel als een kleine friet met mayonaise en een curryworst special, vier wafels met een toefje slagroom en anderhalve pizza margharita, zo bleek uit het VRT-programma 'Over Eten'.
Misschien niet, maar sushi kan wel degelijk goed zijn na een zware inspanning! Lees gauw verder om te zien waarom sushi best een goede post workout maaltijd kan zijn! De eerste twee uur na een heftige inspanning heeft je lichaam koolhydraten en eiwitten nodig om de glycogeen voorraad weer aan te vullen.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Daarnaast kan je door veel sushi eten teveel calorieën binnenkrijgen. Daar kun je te zwaar van worden. Als je op je gewicht let, kan een avondje sushi eten dit flink tegenwerken. Sushi is niet ongezond, maar het gezond noemen is ook een stap te ver.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (50 gram) sushi, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Het woord sushi heeft een ietwat complexe betekenis. De term verwijst niet naar rauwe vis maar naar in azijn gemarineerde rijst. Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi.
In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. De oorspronkelijke sushi heet funazushi.
De meeste kleine sushi bevatten per stuk 30 kcal, dit kan erboven of eronder liggen afhankelijk van welke ingrediënten er worden toegevoegd. Sushi met gefrituurde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld gefrituurde garnaal, zijn vaak hoger in kcal en vetten dan sushi met komkommer en een magere vissoort.
De echte Japanse sushi ingrediënten
Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat zeewier een positieve invloed op de gezondheid heeft. Het zou een bloeddruk en cholesterol verlagend effect hebben. Ook wasabi bevat veel goede stoffen. Zo zijn er de vitamines C en B6.
Serveer ook nog wat anders dan sushi
En zeewiersalade of een noodlesalade? Ook iets warms is heel leuk voor erbij. Gestoomde dumplings, gefrituurde garnalen of kleine loempiaatjes bijvoorbeeld. Zo zorg je voor de nodige variatie in je eten, maar wel binnen het thema!
Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi's met vis als sushi's met groente.
' De ingrediënten die je erin (of soms erop) vindt, zijn een bepalende factor. Vis an sich is normaalgezien vrij laag in calorieën, terwijl het veel proteïnen bevat en tjokvol andere voedingsstoffen zit. Ook met sushi gevuld met avocado, komkommer of andere groenten zit je goed.
Dus… is sushi gezond? “Ja, maar het hangt er echt vanaf wat je bestelt”, zegt Amerikaans voedingsdeskundige Jessica Perez. Kies gerust eens per week voor een portie vette vis, zoals zalm, in de vorm van sashimi. Vette vis bevat geheugenondersteunende omega-3 vetzuren, dus die keuze krijgt bonuspunten.