Een baby Page 2 die te vroeg van de borst wordt gehaald krijgt dus relatief veel lactose. Dit gebeurt ook als de moeder veel melk heeft; de baby zit al vol voor hij toekomt aan de vettere achtermelk. Lactoserijke melk wordt snel door de maag in de darmen geloosd waar de darmen reageren met krampjes.
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen. Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes.
De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken. Baby's die erg snel of gulzig drinken hebben kans dat ze veel lucht mee inslikken en dat de voeding te snel in de maag en darmen terecht komt. Dat kan krampjes geven.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Zorg dat de baby een beetje rechtop ligt of zit en naar je toegedraaid is. Hou het flesje horizontaal en zorg dat de speen volledig met melk gevuld is. - Soms kan het veranderen van type flesje, het lucht happen verminderen (bv Avent Anti Colic is speciaal ontwikkeld zodat kindjes minder lucht happen).
scherpe voeding: knoflook, ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, scherpe specerijen en pikante kruiden zijn absoluut niet ongezond, maar kunnen soms reactie geven., zoals krampjes. Noteer eventueel in een dagboekje wat je eet om te zien of dit voor jouw kindje geldt.
Tips om krampjes te verzachten
Troost je baby door hem of haar bij je te houden. Een draagzak kan hierbij fijn zijn. Masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok. Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Naast de buikkrampen die elke baby kan hebben, zijn er drie situaties bekend waarin borstgevoede baby's onrustig worden of koliek krijgen. Nogmaals, we nemen aan dat de baby voldoende aankomt en gezond is.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Teveel bijvoeding kan ook bij een baby ouder dan zes maanden zorgen voor een te harde groei. Normaal gesproken zal een borstgevoede baby vanaf dat hij vast voedsel krijgt minder aankomen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd.
Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
- Een gevulde pipet (0,5 ml) voor elke voeding toedienen. Indien noodzakelijk kan dit tijdelijk verhoogd worden tot 2 gevulde pipetten (1 ml). - Gebruik Infacol gedurende een aantal dagen voor het beste resultaat. - Gebruik gedurende langere tijd kan de ophoping van gas helpen voorkomen.
Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
De darmen van je kindje worden namelijk voor het eerst echt aan het werk gezet buiten de baarmoeder, met melk in plaats van vruchtwater. Hierdoor passeert voeding soms te snel en wordt het niet afgebroken, wat zorgt voor winderigheid en krampjes.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.