Zesmaal was er sprake van een 'onbedoeld gevolg', waarbij men wel het opgegeven doel trachtte te raken, maar dit (vrijwel) volledig miste (Amsterdam in juli 1943, Maastricht in augustus 1944, Wageningen in september 1944, Hengelo in oktober 1944, Rotterdam in november 1944, Den Haag in maart 1945).
De Asmogendheden en de geallieerden voeren tijdens de oorlog veel bombardementen uit. Steden zoals Rotterdam, Londen, Coventry, Berlijn, Dresden, Keulen en Hamburg krijgen het zwaar te verduren. Ook vergissingsbombardementen komen voor, zoals in Nederland op Nijmegen, Enschede en Den Haag.
Bombardement op Rotterdam
De Duitse generaal Schmidt geeft de Nederlandse bevelhebber daarom op 14 mei 1940 een ultimatum. Als Rotterdam zich niet diezelfde middag nog overgeeft, zal de stad gebombardeerd worden.
14 Mei 1940: Rotterdam brandt
De Duitse luchtmacht bombardeert op 14 mei het centrum van Rotterdam. De Nederlanders zijn geschokt. Niemand had dit verwacht. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 dreigen de Duitse troepen alle grote steden te verwoesten. Op 14 mei is Rotterdam als eerste aan de beurt.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Het bombardement
Het verzet van het Nederlandse en Britse leger bij de Maasbruggen is een tegenvaller voor de bezetter. De inname van 'Vesting Holland' is mislukt. Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam.
Op zondagochtend 6 december 1942 bombardeert de Britse luchtmacht de Philipsfabrieken in Eindhoven. Philips produceert onderdelen voor Duitse militaire apparatuur. De fabrieken staan verspreid in de stad.
Bombardement Bezuidenhout
De Haagse wijk Bezuidenhout is door een vergissing gebombardeerd. De geallieerden hadden het op 3 maart 1945 eigenlijk gemunt op de V2-installatie in het Haagse Bos – geavanceerde raketten waarmee Duitsers de oorlog alsnog wilden winnen onder andere door de raketten af te vuren op Londen.
Half Nijverdal plat. Deze bommenwerpers hadden hun doel in Duitsland niet bereikt. Zoals wel vaker gebeurde, hadden de piloten de opdracht gekregen op de terugweg een aanval uit te voeren op een kruispunt van wegen of spoorlijnen, om de aan- en afvoerroutes van de Duitsers te blokkeren. Ze kozen voor Nijverdal.
Vanwege de belangrijke brugverbindingen over de grootste rivieren en vanwege de zeer belangrijke haven. Door Rotterdam te immobiliseren hadden de Duitsers een belangrijke troef in handen. Geallieerden konden letterlijk geen kant meer op in Nederland en de haven van Rotterdam garandeerde aanvoer voor de Duitsers.
Gaat het alleen om Duitse bommen? Nee. Rotterdam is in de Tweede Wereldoorlog vaak gebombardeerd (zo'n 300 keer). Het bekendste bombardement - door de Duitsers - vond plaats op 14 mei 1940.
Londen werd gedurende 57 dagen bijna dagelijks gebombardeerd. Elke nacht waren gemiddeld 163 Duitse toestellen actief boven de Britse hoofdstad. Het grootste deel van de bevolking weigerde te vluchten en gedurende vele weken verscholen 177.000 mensen zich in de ondergrondse stations van de underground.
Bijna 700 mensen komen om het leven. Wanneer op 2 april Britse en Amerikaanse troepen de stad bezetten en de gevechtsacties en bombardementen zo voor Münster ten einde zijn, behoort de stad tot de zwaarst getroffen grote steden.
Amerikaanse B-29-bommenwerpers hebben voor het eerst Tokio gebombardeerd. Hoewel de schade gering was, is dit een belangrijke psychologische klap: de oorlog heeft hiermee definitief het Japanse hoofdeiland bereikt.
's-Hertogenbosch veroverd
In de nacht van 23 op 24 oktober veranderden zo'n 50.000 granaten de stad in een hel. Rookwolken stijgen op van de brand op de Bossche Markt. de foto is gemaakt vanaf de bovenverdieping van de meisjesschool.
Tweede Wereldoorlog
Het veroveren van Nederland ging alleen niet snel genoeg volgens de Duitsers. Hierop besloten ze om te dreigen met een bombardement van de stad Rotterdam. Toen Nederland uiteindelijk zich niet wilde overgeven werd het bevel gegeven, Rotterdam mocht worden gebombardeerd.
Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur bombardeerden Duitse bommenwerpers Rotterdam als onderdeel van de Duitse invasie in Nederland die 4 dagen eerder was begonnen. Door het bombardement met 97.000 kilo Duitse brisantbommen (brandbommen) werd bijna de hele historische binnenstad van Rotterdam verwoest.
Het stadhuis aan de Rotterdamse Coolsingel is gebouwd tussen 1914 en 1920 naar een ontwerp van Henri Evers. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 hebben doorstaan.
De capitulatie gold niet voor de provincie Zeeland, waar Franse, Belgische en Nederlandse troepen nog enkele dagen streden totdat op 17 mei 1940, na het bombardement op Middelburg, de strijd in Zeeland ook werd opgegeven. De hierop volgende bezetting duurde vijf jaar.
Voornamelijk in Londen, maar ook in andere steden als Bristol, Liverpool, Birmingham en Coventry. In 1944 en 1945 werden Duitse raketten V1's en V2 's vanaf het Europese vasteland vooral op Londen gericht.
In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen en bommen. Deze explosieven vormen nog altijd een gevaar voor vissers. Regelmatig melden vissers dat zij een explosief in hun netten hebben gevonden. De Kustwacht schakelt dan Defensie in om het explosief te ruimen.
Het bombardement van de United States Army Air Forces op Maastricht vond plaats op 18 augustus 1944. Hierbij vielen 129 doden. De Maasbrug, het eigenlijke doelwit, bleef grotendeels intact.