Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij 363 x 437 cm en een olieverfschilderij. Het schilderij is gemaakt in 1642. Er is ook een stuk van het schilderij afgesneden omdat het niet op de muur paste.
Het schilderij werd bijna 400 jaar geleden gemaakt, in 1642. Toen was het ook al populair, maar hij is door de jaren heen steeds bekender geworden. Daardoor is de waarde flink gestegen. Het wordt geschat op wel 500 miljoen!
De Nachtwacht is een portret van een groep schutters uit de 17e eeuw. In die tijd waren de schutters een groep mannen die vrijwillig hielpen om Amsterdam veilig te houden. Wanneer er onrust was in de stad, werden zij opgeroepen om de orde te handhaven. Een soort van vrijwillige politie dus.
We weten niet hoe lang Rembrandt deed over het werk
Dan overlijdt een van de afgebeelde schutters. In 1642 was het werk klaar. Hij heeft er dus minimaal een jaar over gedaan, maar waarschijnlijk langer.
De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is eigenlijk een "groepsfoto" uit de zeventiende eeuw. De Kloveniers van Amsterdam vroegen in 1683 of Rembrandt een groepsportret wilde schilderen. Rembrandt maakte het portret veel groter en donkerder dan de Kloveniers in gedachten hadden, daarom waren ze teleurgesteld.
Mona Lisa waarde 2021
100 miljoen dollar. De tournee was een groot succes en miljoenen mensen bezochten de musea om de Mona Lisa te kunnen bewonderen. Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Door verkleuring van het vernis werd het schilderij nog veel donkerder, waardoor onterecht werd aangenomen dat het scenario op het schilderij zich 's nachts afspeelt. Zo kreeg het in de 18e eeuw als bijnaam De Nachtwacht.
Het doek hangt sinds 1885 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij toont kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, die omringd worden door zestien leden van hun militie en een aantal figuranten. De nachtwacht wordt gezien als één van de beroemdste schilderijen ter wereld.
De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn, 1642.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.
Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de wereld) is het duurste – en misschien wel het meest omstreden – kunstwerk ooit. Het werk werd in november 2017 voor 450 miljoen dollar (ongeveer hetzelfde in euro) verkocht door het veilinghuis Christie's in New York.
Wereldwijd is De Mona Lisa het beroemdste schilderij ooit. Da Vinci maakte het portret in 1503. Opvallend is dat de afgebeelde dame geen wenkbrauwen en wimpers heeft. Waarschijnlijk is de vrouw die Da Vinci schilderde de vrouw van een (destijds) bekende zakenman, Lisa Gherardini.
Embed. Het bekendste schilderij van alleskunner Leonardo da Vinci is de Mona Lisa. Een portret van een glimlachende dame. Het werk is tegenwoordig wereldberoemd en is tentoongesteld in het Louvre in Parijs.
Hij doelt op het bedrag dat de overheid vandaag neertelde voor een kunstwerk: de Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt. 150 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een enkel kunstwerk, stelt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).
De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
1. Salvator Mundi ($450.300. 000 miljoen) Leonardo Da Vinci. Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci is bij veilinghuis Christie's in New York geveild voor 400 miljoen dollar.
De 'Nachtwacht'
Maar er is ook goed nieuws voor de fans, want 'Nachtwacht' stopt hier echter niet. Louis Thyssen (vampier Vlad) en Giovanni Kemper (weerwolf Wilko) blijven van de partij en worden vanaf nu vergezeld door Sophie Janssens (23).
In de Nachtwacht geeft Rembrandt een geheel eigen draai aan het genre. Rembrandt creëert juist veel diepte door de schutters voor, achter en naast elkaar af te beelden, midden in de actie bovendien. Het hoge contrast zorgt voor nog meer beweging, waardoor het doek een momentopname uit een levendige scène lijkt.
Puber Sacha is de ca.16-jarige dochter van Ella en het nichtje van Helena. Ze is nieuwsgierig en wil graag ook de wereld buiten Schemermeer verkennen.
Kijk je mee? De Nachtwacht is in volle glorie te bewonderen terwijl het onderzoek naar Rembrandts meesterwerk onverminderd doorgaat. Op dit moment hangt De Nachtwacht aan de muur achter in de glazen ruimte zodat we ook de bovenkant van het doek kunnen onderzoeken.
Helemaal duidelijk is het niet, hoeveel geld Rembrandt van Rijn verdiende met De Nachtwacht. Maar het verhaal gaat dat alle 16 schutters die op het schilderij staan ongeveer 100 gulden hiervoor betaalden. Dat betekent dus dat hij rond de 1.600 gulden voor het schilderij gekregen heeft.
In het verleden zijn verschillende stukken van de Nachtwacht afgesneden. Met behulp van kunstmatige intelligentie heeft het Operatie Nachtwacht-team de missende stukken weten te herscheppen.
Het Panorama van Scheveningen is het grootste schilderij van Nederland: het is 1680 vierkante meter groot. Het schilderij is 14,6 meter hoog en 114,5 meter in het rond.
Op de Nachtwacht zijn 31 personen afgebeeld
Van 18 personen op het schilderij is de naam bekend; een onbekende schilder voegde namelijk omstreeks 1650 aan het poortgebouw op de achtergrond een schild met achttien namen toe.
Rembrandts De Nachtwacht is weer compleet. Vier stroken van het doek werden bijna driehonderd jaar geleden afgesneden en zijn nooit meer teruggevonden. Nu zijn de verloren delen gereconstrueerd aan de hand van een kopie uit de 17de eeuw, en weer toegevoegd aan het schuttersstuk.