Antwoord: Brood moet onder het midden of onderin de oven worden gebakken.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden.
Vlak voor het bakken kan het deeg nog worden besproeid of beneveld met water, waardoor een donkere, glanzende korst ontstaat. Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250 °C. Het bakken van een groot brood duurt een half uur tot drie kwartier.
Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft. lege magnetron met een groot glas heet water ernaast. grote lege plastic opbergbox met deksel met een groot glas heet water ernaast.
Rusten en rijzen
Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur.
Het is belangrijk dat je het deeg goed laat rijzen voordat je het bakt. Dit is erg belangrijk voor de smaak en textuur van het brooddeeg. Dek het deeg goed af zodat het niet uitdroogt en zet het op een tochtvrije, warme plek. Zorg dat je het deeg voldoende tijd geeft om te rijzen.
Een simpel antwoord op je vraag: door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen. Meer vocht betekent ook een plakkeriger deeg.
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven.
De ideale baktemperatuur voor brood ligt meestal tussen de 190°C en 230°C, afhankelijk van het soort brood. Witbrood en zoete broden bak je vaak op lagere temperaturen (rond de 190°C tot 200°C), terwijl hartigere broden zoals volkoren of zuurdesembrood vaak hogere temperaturen vereisen (tussen de 210°C en 230°C).
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Richtlijnen voor de kneedtijd
Twee minuten kneden met een KitchenAid mixer staat gelijk aan 10-12 minuten met de hand kneden. KitchenAid raadt aan om brooddeeg niet langer dan 2 minuten te kneden op snelheid 2, en in totaal niet langer dan 4-6 minuten te mixen en kneden.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Het gebruik van een bakplaat of rooster is één van die dingen, net als de plek in de oven waar je bakt. In het midden, of net daaronder.
De oven is meestal het warmst in het midden: Zet je gerecht daar zo goed mogelijk neer. Het gerecht is binnenin nog niet gaar, maar aan de buitenzijde wel: Iedere oven is anders, soms is het bij een nieuwe oven even zoeken naar de juiste stand en baktijd.
Temperatuur meten
Hiervoor kun je een oventhermometer gebruiken waarin een prikker zit die je in het brood kunt steken. Aan het einde van de baktijd steek je de thermometer in je brood, wanneer de temperatuur ongeveer 95 graden is, is je brood gaar.
Voorgebakken brood is brood dat al gedeeltelijk gebakken is, maar waarvan de korst meestal nog niet is gekleurd. Deze producten moeten in een tweede fase nog verder kort worden afgebakken, waarbij het brood een mooie korst krijgt. We noemen ze ook wel 'bake-off'-broodproducten.
Hoe kan ik het beste een broodje afbakken? Verwarm je oven voor op 200°C, bak 6-8 minuten af op 200°C. Verwarm je oven voor op 200°C, bak 6-8 minuten af op 200°C. Doe als de oven op temperatuur is het brood in de oven en voeg ook een klein ovenbestendig schaaltje toe met circa 20 ml water.
Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Wanneer je begint met het bakken van brood vraag je jezelf misschien het volgende af: Waar laat je brood rijzen? Het recept zegt 'zet het brood op een warme plek', 'zet bovenop je vaatwasser' of 'zet het deeg/brood in een oven van 30 graden'.
Zo kan het zijn dat de rijstijd te lang is, en dan met name de voorrijs-tijd. Als die te lang is, zijn er te weinig suikers over voor de tweede rijstijd. Brooddeeg kan ook slecht rijzen omdat de temperatuur van het deeg te warm is. Het deeg doet er langer over als het wat koeler is en dat komt de rijs ten goede.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.