Zaag het werkstuk met de goede kant naar boven. Dit geeft minder beschadigingen omdat de zaagtanden van een cirkelzaagblad van bovenaf zagen. Eventuele splintervorming bevindt zich dan aan de onderzijde. Bij een decoupeerzaag is dit andersom.
Let op de juiste stand van de tandjes: die moeten van het handvat af wijzen. Zet het zaagblad op de afgetekende zaaglijn en maak een inkeping door de zaag een paar keer naar je toe te trekken. Je kunt je duimnagel gebruiken als geleider.
Twee tips om splinters te voorkomen: Maak met een Stanleymes een inkeping langs een liniaal over de lengte van de zaagsnede voordat je begint te zagen. Plak de boven- en onderkant van het plaatmateriaal af met schildertape en teken hierop de zaaglijn af. Deze simpele voorzorg werkt ook voor de andere zagen.
Over het algemeen is dit relatief eenvoudig; meestal is het zaagblad los te draaien door de bout waarmee hij vast zit, dezelfde kant op te draaien als de richting waar het zaagblad zich naartoe beweegt wanneer de machine in gebruik is.
Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.
Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
In de basis geldt: met een zaagblad met weinig tanden werk je snel en maak je grove zaagsneden. Heeft een zaagblad veel tanden, dan worden je zaagsneden zuiverder en werk je preciezer. Ga je balken afkorten voor constructie, dan is een grove zaagsnede niet storend en is een zaagblad met 24 tanden genoeg.
Een zaagblad met een positieve spaanhoek is echter agressiever dan deze met een negatieve spaanhoek. Een negatieve spaanhoek geeft een nette afwerking van het oppervlak omdat het snijvlak van de zaagtand niet door de plaat getrokken wordt maar er doorheen snijdt.
Recht zagen
Je kunt ook zelf eenvoudig een zaaggeleiding maken van een lat die je vastzet met lijmklemmen. Zaag je zonder geleiding, dan is het eerste vereiste dat je kunt zien waar je heengaat. Goed licht is belangrijk. Draai het materiaal zo dat de cirkelzaag geen schaduw werpt op de zaaglijn.
Zagen op de juiste manier
Zaag met lange, regelmatige bewegingen, zonder veel druk uit te oefenen. Tip! Hoe meer kracht je zet, hoe groter de kans dat je scheef zaagt. Het zagen gaat minder stroef als je het blad invet met wat olie of (koud) kaarsvet.
Je kunt de pendelstand meestal aan de zijkant van deze machine instellen. Hoe hoger de stand, hoe meer de zaag van voor naar achter zal bewegen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het zagen een stuk sneller gaat als je de pendelstand hoger zet.
Sowieso is de vuistregel dat er tijdens het zagen minimaal 3 tanden in het materiaal zitten. Is een grove zaagsnede prima? Dan is een zaagblad met 24 tanden genoeg. Maar wil je iets wat preciezer en netter zagen dan wil je een zaagblad met 48 of zelfs 72 tanden.
Als je je laminaat met een handzaag zaagt, zorg dan dat je de mooie kant naar boven legt. Met een afkortzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag en zaagtafel zaag je de planken juist met de mooie kant naar beneden. Gebruik je een zaagblad speciaal voor laminaat, dan zaag je weer wel met de mooie kant naar boven.
Bijna altijd zijn de tanden van een zaag gezet, dat wil zeggen beurtelings naar links en naar rechts uitgebogen. Dit om het vastlopen van het zaagblad in de zaagsnede te voorkomen.
Hoogte zaagblad
Bij het afkorten van massief hout behoort de zaag net boven het materiaal uit te steken. Bij plaatmateriaal moet het zaagblad ook net boven het plaatmateriaal uitsteken of nog iets hoger (net een gehele tand uit het materiaal).
Het wordt aangeraden om hardhout machinaal te gaan zagen. Dit kan met een cirkelzaag of bijvoorbeeld een kettingzaag. Zorg dat je een goed zaagblad hebt, wat bedoeld is om te schulpen. Zaag langzaam genoeg en desnoods in meerdere keren.
Bij een invalzaag ligt het zaagblad bij stilstand verborgen in de machine, boven de zool. Bij het zagen duwt de gebruiker het zaagblad naar beneden, zodat deze van bovenaf in het materiaal valt. Vandaar dus ook de benaming invalzaag.
Voorwaarde voor zuiver en splintervrij op maat zagen is het gebruik van het juiste zaagblad. Voor massieve en gefineerde platen hebt u een fijngetand wisseltandzaagblad met 48 tanden nodig. Voor met kunststof beklede platen wordt het trapeziumvlaktand-zaagblad (ook met 48 tanden) aanbevolen.
Hoelang een zaagblad precies meegaat is dus niet per se te zeggen. Er zijn diverse factoren die hier een rol in spelen. Waar wel wat over te zeggen valt is waaraan u een 'bot' zaagblad herkent. Hierdoor kunt u hem tijdig vervangen, waardoor u een continue kwaliteit kan blijven afleveren.
Veel cirkelzagen hebben een zaagdiepte van 40 tot 55mm. Ga je dikkere materialen verzagen, dan is aangewezen een machine te kopen met een grotere zaagdiepte. Ga ook na of de zaag is uitgerust met een beschermkap. Ideaal is een pendelbeschermkap die pas terugzwenkt als je begint te zagen.
Een wisseltand wordt hoofdzakelijk gebruikt op zaagbladen geschikt voor hout. Doordat deze tanden aan één zijde scherp zijn en wisselend, (links scherp en rechts scherp) geplaatst zijn, krijg je een zuivere nagenoeg splintervrije zaagsnede.
Een cirkelzaag wordt meestal gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te zagen. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen. Cirkelzagen worden vooral gebruikt voor hout, al kunnen ze ook in andere materialen zagen, soms gebruikmakend van een speciaal zaagblad.
Bij een plint of een lat kun je de juiste maat aftekenen, en vervolgens een hulplijntje tekenen, zodat je weet welke richting het verstek op gaat. Vervolgens kun je met behulp van een winkelhaak de hoek strak aftekenen om vervolgens de lat of plint in de juiste richting in verstek te zagen.
De meest voor de hand liggende (en meest simpele) manier om iets in verstek te zagen, is met behulp van een verstekbak en een kapzaag. Een verstekbak is een U-vormige bak met daarin zaagsneden van (meestal) 45 en 90 graden. De zaag die men hiervoor gebruikt is doorgaans een kapzaag.