Near Field Communication, kortweg NFC, is een draadloze manier om informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De NFC-chip maakt contact met een ander apparaat dat over dezelfde chip beschikt. Op deze manier is het onder andere mogelijk om bestanden te delen, maar ook om mee te betalen.
Betalen met smartwatch gaat via een digitale kopie van je pinpas die op de NFC-chip van het horloge staat. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een techniek om op een korte afstand van maximaal 10 centimeter data uit te wisselen tussen je mobiele apparaat en de ontvanger.
Near-Field Communication (NFC) is een ingebouwde functie voor het overbrengen van informatie (zoals bestanden) tussen twee smartphones op korte afstand. Deze functie maakt ook snelle contactloze betalingen en het delen van apps mogelijk en wordt tegenwoordig door de meeste telefoons ondersteund.
Je kunt ook in je Android-toestel kijken of het nfc bevat door naar 'Instellingen > Draadloos en netwerken > NFC' te gaan. Als je de optie ziet, kun je deze aanvinken en gebruiken. Wanneer je twee toestellen met nfc hebt geactiveerd, kun je de achterkanten van de apparaten tegen elkaar houden.
Er zijn vier mobiele betaaldiensten in Nederland die bediend kunnen worden met een smartwatch of wearable: * Android Pay: zit op Google Wear OS, dat onder meer op de smartwatches van Fossil staat. * Apple Pay: op de Apple Watch. * FitBit Pay: op bepaalde toestellen van dat wearable-merk, zoals de FitBit Versa 2.
Bekijk alle smartwatches geschikt om mee te betalen
Sinds januari 2019 is betalen via Fitbit Pay mogelijk. Via de Fitbit app op je smartphone voeg je een digitale betaalpas toe aan je Fitbit Wallet. Fitbit Pay is beschikbaar voor de Fitbit Versa-serie, Ionic, de Sense en de Charge-serie.
Doordat je bij hoge bedragen verplicht een code moet invoeren, is betalen met je mobiel net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas. Wanneer je telefoon wordt gestolen, hebben de dieven helaas ook toegang tot het contactloos betalen met je mobiel.
Veel telefoons hebben een NFC-chip, vaak aan de achterzijde van het toestel. Daarom kun je ook contactloos betalen met de smartphone. Houd het toestel dicht bij de betaalautomaat (ongeveer 5 cm) en binnen enkele seconden is de betaling verwerkt. De betaling verloopt op Android-telefoons via de app van de bank.
Met een toestel dat draait op Android heb je de mogelijkheid om de NFC-functie aan of uit te zetten. Zodra de NFC-functie is uitgeschakeld is het niet mogelijk om te betalen met NFC. Je kunt NFC eenvoudig aanzetten door de telefoon te ontgrendelen, naar boven te swipen en vervolgens op NFC te klikken.
Let bij het kopen van een nieuwe smartphone goed op of er een NFC chip in het toestel zit. Dit vind je bij de specificaties. In de instellingen van je Android smartphone zet je NFC aan of uit.
Bij gebruik van een smartwatch: Houd op elk compatibel Samsung Galaxy-smartwatchscherm de Terug-toets ingedrukt. De laatst gebruikte kaart wordt getoond en de smartwatch is dan klaar om een betaling te doen. Tik op de knop "Betalen" op het scherm om te betalen en houd uw pols tegen de contactloze betalingslezer.
De Samsung Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic smartwatches kun je voortaan ook gebruiken om in Nederland te betalen in winkels of in de supermarkt. Met de Samsung Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic is het nu ook mogelijk om in Nederland te betalen, direct vanaf je pols.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2021 was 87% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald.
Aan de zijkant of bovenkant van betaalautomaten zit namelijk een contactloze lezer. Houd de bankpas (of smartphone) met NFC-chip daar maximaal 5 centimeter vandaan. Dan leest het apparaat de chip uit. De automaat weet van welke bankrekening het verschuldigde bedrag moet worden afgehaald.
Met Google Pay betaal je snel, eenvoudig en contactloos met je Android telefoon of Wear OS Smartwatch. Voor kleine bedragen hoef je je telefoon niet te ontgrendelen om te betalen. Voor grotere bedragen boven de € 50 ontgrendel je eerst je telefoon zoals je gewend bent met bijvoorbeeld je vingerafdruk.
U kunt ook hogere bedragen contactloos betalen, maar dan zal altijd uw pincode gevraagd worden. Ook als u in de loop van één dag voor meer dan 100 euro aan contactloze betalingen doet, zult u uw pincode moeten ingeven. Contactloos betalen is dus even veilig als betalen met de pincode.
NFC op Samsung en andere Android telefoons
Je kunt dit checken door in de instellingen van je telefoon te kijken. Zie je bij 'Verbonden apparaten' NFC staan? Dan heb je de optie op je smartphone. Je kunt hier ook kiezen of je het aan of uit wilt zetten.
NFC werkt niet meer op je telefoon
Het kan zijn dat de antennen kapot is, waardoor je de NFC tags niet meer kunt lezen. Dit is eigenlijk het slechtste scenario. Je zal een nieuwe telefoon moeten kopen om NFC tags weer te kunnen lezen.
Betalen met Google Pay op Android-telefoon of smartwatch
Contactloos betalen met Google Pay op Android-telefoon of OS-smartwatch werkt hetzelfde als met de betaalpas: u houdt uw telefoon of smartwatch kortstondig dichtbij de betaalautomaat.
Gebruikers kunnen in de Google Pay-app of via pay.google.com hun bankgegevens invullen en bijvoorbeeld een creditcard of bankpas toevoegen. Dat kan alleen bij een van de banken die de dienst ondersteunen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM.
Met de app voor de smartwatch kun je met één blik op je horloge nu je saldo inzien zonder dat je hiervoor je mobiele telefoon uit je broekzak hoeft te halen. De App voor Android/Android Wear is per direct beschikbaar voor ING-klanten, de app voor iOS is vanaf de zomer beschikbaar.