Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
De netspanning is met 230 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Frankrijk heb je dus voor de zekerheid wél een reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E.
Het stopcontact in Frankrijk heeft, ten opzichte van de gangbare stopcontacten in Nederland een extra pin, iets uit het midden (zie afbeelding). Dit stopcontact wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, (delen van) België en Polen.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.
Op sommige campings in Zuid-Europa en met name in Frankrijk gebruiken ze nog de standaard geaarde Franse stopcontacten met één pin en twee gaten. In dat geval heb je een Frans shuko verloopstekkersnoer nodig van het Franse stopcontact naar een Nederlands stopcontact.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
In Europa, en dus ook in Nederland, wordt er gebruik gemaakt van het type C en type F stopcontact.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
Maatregelen coronavirus
Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in het openbaar vervoer maar wordt wel dringend aanbevolen. In zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is het dragen van mondkapjes wel verplicht.
Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.
Het land heeft ruimte voor de mooiste wandelingen waar je niet alleen je hond een groot plezier mee zult doen. Frankrijk is ook erg hondvriendelijk, zo zijn honden op veel terrassen van restaurants en cafes gewoon welkom en zul je dus thuis geen hondenpension hoeven te regelen om zelf lekker op vakantie te kunnen.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Als je echter wat meer tijd hebt kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te vermijden en de (vaak rustigere) Franse binnenwegen te nemen. Bekende tolwegen zijn de Autoroute du Soleil (A6/A7) in het oosten van Frankrijk en de Autoroute l'Aquitaine (A10) in het westen.
Er kan nogmaals op gewezen worden dat het meeste kraanwater in Frankrijk volkomen veilig is om te drinken. In sommige Franse plaatsen waar het water 'bijzonder hard' is koopt men vaak filters om hun waterkokers te sparen, maar het water op zichzelf is schoon en veilig.
Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken. Echter zijn er enkele uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan het Verenigd-Koninkrijk, Cyprus en Malta.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.