Op een uurtje rijden van Napels, via de provinciale weg langs de schitterende kust van Amalfi, beland je in het dromerige stadje Sorrento. Deze plek, die met zijn romantische schoonheid rechtstreeks van een ansichtkaart lijkt te komen, is de geboorteplaats van één van de fijnste likeuren ter wereld: Limoncello.
Limoncello is een frisse citrus likeur afkomstig uit Italië, gemaakt van de citroen schil.
Limoncello is van oorsprong een Italiaanse drank. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri claimen allemaal limoncello te hebben uitgevonden. Inwoners van Sorrento beweren dat de drank daar al in 1900 werd geschonken na de maaltijd en dan voornamelijk in adellijke kringen.
Mensen uit Sorrento beweren dat de drank al begin 1900 in adellijke kringen werd geserveerd na de maaltijd; historici meldden dat de drank door vissers en boeren uit Amalfi tijdens nachtelijke rondes en in de vroege ochtend gedronken werd om hun ledematen warm te houden.
Herkomst Limoncello
De beste citroenen voor Limoncello komen volgens velen uit de buurt van Napels, namelijk uit Sorrento.
De citroengaard (in het Italiaans Limonaia) La Malora staat in Gargnano, een dorpje aan de westkant van het Gardameer. De opzet van de gaard gaat terug tot de zestiende eeuw en is gericht op het telen van citroenen.
Kater-gevoelig
Het drankje bevat al zo'n 30 procent alcohol, alleen de zoetzure smaak verbergt dat. Mede het kleine glaasje waarin de limoncello wordt geschonken, bedriegt je vaak. Het is vaak 1 slok en weg, binnen no time op dus.
De Koreman's Limoncello, gemaakt van biologische met de hand geplukte citroenen, van broers Frank en Thom bevindt zich al langere tijd onder de top-Limoncello's ter wereld. Bekroond met 96 punten wist de citroendrank dit jaar de gouden medaille te behalen en zich daarmee te classificeren als 's werelds beste.
Bij het Vara-programma Kassa (naar de test) komt Villa Massa als beste uit de test en bungelen merken als Fiorito en Pallini in de middenmoot of zelfs ergens onderaan. Datzelfde Fiorito komt vervolgens bij Ciao Tutti (test) als beste uit de bus en wordt Villa Massa afgeschreven.
Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 96% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd.
Limoncello = limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 30 en 35 procent, die wordt gemaakt van citroenen. Het is een likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië.
Limoncello wordt gemaakt van de schil van de citroen. Hierdoor krijgt het zijn prachtig gele kleur.
Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.
Limoncello mixen
Het is lekker om limoncello te mixen met prosecco, maar je kunt limoncello ook mixen met andere drankjes. Denk dan bijvoorbeeld aan limoncello met tonic, met 7up of maak een limoncello scroppino (limoncello + prosecco + 2 scheppen vanille-ijs in de blender).
Je moet Limoncello ijskoud drinken. Je kunt de fles het beste in de vriezer bewaren. Door het hoge alcoholpercentage bevriest de drank nooit helemaal.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Limoncello bewaren in de vriezer
Bewaar limoncello altijd in de vriezer, want de beste limoncello is ijskoud het lekkerst! Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken.
Kenmerken van een goede Limoncello
De citroensmaak en de alcoholsmaak mogen elkaar niet overheersen. Ze moeten perfect in balans zijn. De smaak van een echte Limoncello is stroperig en onderscheidend. Troebelheid is ook een kenmerk van goede Limoncello.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank met een alcoholgehalte tussen de 20 en 25%, gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse brandenwijn. Limoncello wordt vooral geproduceerd in het Zuiden van Italie. Tradioneel werden zelfs alleen maar citroenen gebruikt uit regio: Sorrento.