Warm of koud douchen? Douchen met deze hitte is heerlijk, maar wanneer je het na het douchen niet meteen weer heet wil krijgen, kun je beste een warme douche nemen. Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden.
"Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt."
Te warm douchen is slecht voor je huid
Wat je persoonlijke voorkeur ook is: volgens de wetenschap moet je niet heter douchen dan 38 graden. De ideale temperatuur ligt dus iets boven lauwwarm water. Wanneer het water meteen al te heet aanvoelt, is dat meestal ook zo en beschadigt het de huid.
Koud douchen, de voordelen:
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Doordat de vaten wijder zijn daalt de bloeddruk en door het zweten krijgt het bloed dus minder volume. Hermien Kalkman: “Het vocht neemt af, maar het aantal bloedcellen blijft gelijk. Daardoor wordt het bloed stroperiger dan normaal.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Dit systeem zorgt ervoor dat het water op een constante koude temperatuur is. Deze temperatuur begint bij 4 graden en kan oplopen tot 38 graden. Dit is aanzienlijk kouder dan het leidingwater. Onder een koude douche kun je deze temperatuur namelijk niet kouder maken dat dat die is.
Een hart moet harder pompen onder een hete douche
"De een kan net wat heter water hebben dan de ander. Maar heter douchen dan je lichaamstemperatuur, dus 38 graden, zou ik niet adviseren." Je hart moet meer presteren. Als dat niet snel genoeg lukt, kun je duizelig worden of flauwvallen.
Verkoeling. Tadaaa, het antwoord is heel simpel: als je verkoeling nodig hebt, kun je beter warme drank nuttigen. Waarom dat is? Warme drank zorgt er voor dat je gaat zweten, waardoor je lichaam sneller afkoelt.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Warmte-weerstand omhoog
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Na de kou gaat je bloeddruk omlaag, maar de positieve effecten van de betere doorbloeding blijven. "Zo genereert het lichaam warmte", zegt cardioloog Leonard Hofstra.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
De gezondheidseffecten gebeuren al in de eerste 30 tot 60 seconden. Als je meer ervaren bent kan je het opbouwen tot 1, maximaal 2 minuten . Kou kan namelijk ook energie kosten. Bij te lang onder de koude douche staan warm je erna niet goed op.
Koud douchen is best een beetje afzien, maar wel heel populair. Hoe dat kan? Doordat het talloze voordelen met zich meebrengt. Denk aan: gewichtsverlies, betere focus, meer energie, betere weerstand en sneller herstel.