Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Bij groen is de complementaire kleur rood en omgekeerd. Groen en rood versterken dus elkaar het meest. Zo lijken groene voorwerpen nog groener door een rood voorwerp er naast te zetten. Een contrastkleur wordt toegevoegd in een tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Mix geel en blauw.
De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken. 'Secundaire' kleuren zijn kleuren die zijn verkregen door de combinatie van twee primaire kleuren. Groen is een secundaire kleur omdat het gemaakt wordt van blauw en geel.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze, niet alleen maar het gewone roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Hoe maak ik rood? Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Kleuren mengen om roze te maken
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit. Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Zwarte verf kun je maken door op een palet gelijke hoeveelheden rode, gele en blauwe verf te mengen. Je kunt tevens complementaire kleuren mengen, zoals blauw en oranje, rood en groen of geel en paars. Door blauw en bruin te mengen krijg je een volle zwarte kleur.
Zuiver geel maken uit andere verfkleuren is niet onmogelijk. De kleur geel is een mengsel van 2 kleuren: 100% groen en 100% rood. Bij het afrukken van een print wordt de kleur geel als primaire kleur gebruikt, net als magenta en cyaan.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).