bedankt = bedankt tussenwerpselUitspraak: [bədɑŋkt] <dit zeg je als je iemand wilt bedanken> Voorbeelden: `bedankt voor de bloemen`, `heel hartelijk bedankt`Synoniemen: dankjewel, dankuwe... graag gedaan = •beleefd antwoord nadat je bedankt bent.
Ze zijn allemaal correct om te gebruiken. Het netste is het om iemand te bedanken met; 'Dank u, dank u wel', vriendelijk-of hartelijk bedankt. Bedankt is meer 'vrijblijvend in de vorm van een ' vriendendienst'. De hoofdletter voor U is niet meer van deze tijd en gebeurt niet meer.
Heel erg bedankt. Thank you so much.
vriendelijk bedankt (interjection): dank je wel(en) greater gratitude than "thank you"., dank u wel(en) greater gratitude than "thank you"., hartelijk dank(en) greater gratitude than "thank you"., heel hartelijk bedankt.
De formulering hartelijk dank is enigszins uitzonderlijk: dank is immers een de-woord, en een bijvoeglijk naamwoord voor een de-woord wordt normaal gesproken met een e geschreven; vergelijk hartelijke groet en hartelijke ontvangst.
Frases als “met vriendelijke groet”, “met vriendelijke groeten” of “met hartelijke groeten” drukken een zekere eerbied uit. Kennelijk was er behoefte aan iets anders: een informele afscheidsgroet die niet zozeer eerbiedig is, maar eerder een amicale houding weergeeft.
Je t'en prie.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Bedankt dat jij er voor mij bent!
-> Ik bedank je vanuit de grond van mijn hart voor… -> Wij vonden het zo geweldig dat jij dit… -> Ik wilde je echt zo snel mogelijk laten weten hoe blij ik hiermee ben… -> Nooit zal ik vergeten wat je voor mij….
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'.
Het kriebelige 'Warme groet' wordt nog steeds gebruikt in semi-zakelijke werkmails en ook de vergelijkbare 'Lieve groet', 'Vrolijke groet' of 'Zonnige groet' passeren nog wel eens de revue en zijn, alhoewel ongetwijfeld oprecht en lief bedoeld, gewoon irritant.
Met vriendelijke groet, (enkelvoud in plaats van meervoud) Groeten, Groetjes, (heel informeel) Met vriendelijke groeten uit een zonnig Vught, (persoonlijker)
(van iemand) aardig en gastvrij
(van personen) aardig, gastvrij en spontaan. (van uitingen) eerlijk, oprecht.
Dank je wordt als twee losse woorden geschreven.
Dat geldt ook voor vergelijkbare combinaties als dank je zeer en dank je hartelijk. Ik heb al gegeten, dank je.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei juist. Dat geldt ook voor dank u wel en dankuwel. Zowel 'Dank je wel voor je inzet' als 'Dankjewel voor je inzet' is juist, en dat geldt ook voor 'Dank u wel voor uw inzet' en 'Dankuwel voor uw inzet. '
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.