Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag.Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Volwassenen en jongeren van 12 jaar en ouder De aanbevolen dosering is 10 mg eenmaal daags (1 tablet). Gebruik bij kinderen van 6 tot 12 jaar De aanbevolen dosering is 5 mg tweemaal daags (als een halve tablet).
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.
Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in. Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen.
Welke hooikoorts tabletten werken het beste? Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine.
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Loratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur.
Maagdarmklachten zoals maagpijn, diarree, toename eetlust. Over het algemeen geven antihistaminicum echter GEEN OF NAUWELIJKS BIJWERKINGEN.
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Antihistaminica kunnen systemisch worden toegepast. Indien de jeuk wordt veroorzaakt door vrijmaking van histamine in de huid of slijmvliezen, gaat de voorkeur uit naar een niet-sederend antihistaminicum, zoals (levo)cetirizine of (des)loratadine of fexofenadine.
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Desloratadine is een anti-allergiemedicijn. Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurige ontsteking van het laagje huid met slijm van de neus (neusslijmvlies), ontstoken ogen door allergie, jeuk en huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).
Van de volgende bijwerkingen werd melding gemaakt: verwardheid, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, onwel zijn, verwijde pupillen, jeuk, rusteloosheid, sedatie, slaperigheid, gevoelloosheid, snel hartritme, bevingen en het ophouden van de urine.
's Avonds één tablet (10 mg cetirizine) of 10 ml drank (1 mg/ml). Twee keer per dag een halve tablet (5 mg cetirizine) of twee keer per dag 5 ml drank (1 mg/ml).
Gebruik. Antihistaminica zijn over het algemeen heel veilige geneesmiddelen, die niet verslavend zijn en waarbij zelden gewenning optreed.
Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.
Onder invloed van histamine neemt de doorlaatbaarheid van de capillairen toe met als gevolg lokaal oedeem (urticaria, angio-oedeem), verwijding van de kleine bloedvaten (erytheem) en slijmvlieszwelling. Tevens ontstaat jeuk.
Bij een allergische reactie komt histamine vrij uit de mestcellen door het eten van producten waar je allergisch voor bent. De hoeveelheid histamine in de lichaamsweefsels, de darmen en het bloed neemt toe. Dat is dus een puur inwendige reactie die alleen optreedt wanneer je een allergie hebt.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.